Русија у Светском мору

27-06-2014 05:36:04 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Igor Zarembo/ vostok.rs |


Русија је земља музеја. Скоро три хиљаде државних музеја допуњава на стотине приватних. Међу њима су чувени Музеји Московског Кремља и петербуршки Ермитаж, као и скромни регионални музеји, музеји са вековном историјом и млади музеји. Сви заједно они су ризница гигантског обима информација о Русији — њене необухватне меморије.

У најзападнијој тачки Русије, у Калињинграду, на обали Балтичког мора налази се Музеј Светског мора. Он је био отворен 1990. године и налази се делимично на копну, делимично у водама Калињинградског залива. Годишње овамо долази до 400 хиљада посетилаца. Заменик директора музеја Виктор Стрјук је истакао:

- Основни правац делатности нашег муезја је историја проучавања светског мора од древних времена до данас. Акценат стављамо на домаће морепловце, мада показујемо све поморске земље и народе. Други правац је природа светског мора. Музеј се сада налази у развоју. Градимо три зграде, једна од њих је центар Планета океан, где ћемо представити природу светског мора у целини: 8 спратова, 6000 квадратних метара површине!

Главна експозиција назива се Свет океана. Додир. Велики успех код публике имају огромни речни и морски акваријуми са њиховим разноврсним становницима. А уз то и колекција шкољки и корала, највећи у Русији скелет кита. Мада највећа знаменитост је једини у Русији Кеј историјске флоте — то је водени део музеја. У пристаништу је између осталог брод космичке везе Космонаут Виктор Пацајев, подморница Б-413 и рибарски брод-музеј СРТ-129. Ипак почасну улогу у том поморском низу има брод под називом Витез, сматра сарадник музеја Јулија Степанчук:

- Научно-истраживачки брод Витез је главни музејски објекат, на којем причамо о историји проучавања светског мора. Обновљене су научне лабораторије, показане службене просторије и кабине — како је живела посада, како је радила, која открића је направио овај брод и људи који су радили на њему. И зашто је читав период у историји науке добио назив епоха Витеза.

Витез је своју прву научну пловидбу извео 1948. године. За 30 година морских похода таквих пловидби било је 65 — скоро 8 хиљада научних станица у Тихом, Индијском и Атлантском океану. Витезу припада светски рекорд дубоководног сидрења — 9 хиљада километара 600 метара. Захваљујући Витезу биле су затворене скоро све беле мрље на карти подводног рељефа светског мора и откривено је скоро 1200 нових видова животиња и биљака, појавила се нова област науке — синоптичка океанологија.

Од краја јула овде почиње да ради Војно-поморски центар. Он ће представити изложбу поводом стогодишњице почетка Првог светског рата — Рат на мору. И наравно, узорке војне поморске технике, између осталог хидроавион и дубоководни спасилачки батискаф.

Олга бугрова,