Амерички бизнис Обами: заборавите лично у односима са Кремљом, вратите се пословању

27-06-2014 04:28:56 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Незадовољство америчког бизниса играма администрације Обаме са антируским санкцијама, које се накупљало од почетка пролећа, коначно је испливало на површину. Две водеће пословне асоцијације у Америци – Привредна комора и Национална асоцијација произвођача објавили су 26.јуна отворену изјаву у водећим пословним листовима САД и Британије.

Смисао изјаве је једноставан: једностране економске санкције против Русије наносе штету, пре свега самим произвођачима у САД и помажу, односно иду на руку конкуренцији. А са оваквом „забавом“ би требало завршити.

Ако језик ове изјаве преведемо са пословног на свакодневни језик, обзиром да је ова изјава објављена у виду рекламе у новинама- смисао је убитачно једноставан. Основна идеја је : ако Ви господине председниче, имате нешто против руског председника Владимира Путина, у то не увлачите читаву пословну Америку. Лично нек се меша са личним, а посао са пословним. Осим тога, ту се јавља и друга важна мисао. Аутори директно говоре да ће због ових санкција највише губитака имати америчке компаније, а да ће њихово место на тржишту заузети конкуренти. „Избациће нас са тржишта не на годину или две, већ на читаву деценију“- говори се изјави.

Другим речима, пословни свет САД је уверен, да европски бизнис никакав „трећи пакет“ санкција против Русије неће увести, већ просто чека да Вашингтон учини последњи корак: да објави једностране економске санкције Москви.

Сви разговори Европљана о санкцијама- то је блеф, односно „средство за смирење“ лично за председника. Укључујући и свакаква објашњења ЕУ „ да ће размотрити нове санкције“ ако Москва не буде радила ово или оно. Сада није време за „хладни рат“ и Европљани добро разумеју, да ће ефекти тих могућих санкција ударити најпре по њима, да разрушавају везе са Русијом, говори директор међународних пројеката Института наионалне стратегије Русије, Јуриј Солозобов:

- Никакве санкције немају смисла, али у сваком случају, у том пакету који би наводно био припремљен, у том пакету не помињу се никакве енергетске санкције- као најстрашнији елемент. А такве санкције, узимајући у обзир њихове последице, нанеће Европи огромну материјалну штету. То је наравно веома корисно за САД, које желе да створе зону слободне трговине са слабим партнером. Али ЕУ схвата да ће је то бацити на колена.

У пословним круговима САД, од пролећа се плаше не „украјинске политике“ већ „украјинске вендете“. А константе претње увођења нових санкција Москви, слабе позиције Обами. Нешто попут личне политичке вендете председника, који у односу са Владимира Путина губи све битке на спољнополитичком пољу: од Блиског Истока до Украјине и Кине. Неуспех планова „потпуне ампутације Украјине“ од Русије заједно са Кримом, стварање тамо НАТО база, оштра реакција Москве- све је то Обаму оставило без политичке и како се прибојавају у пословним круговима САД- психичке равнотеже.

Изјаву- опомену Обами су потписали лично председник Националне асоцијације произвођача Џеј Тимонс и председник Привредне коморе САД Томас Донохју. Да бисмо разумели тежину ових потписа, рецимо само то да у Асоцијцију произвођача улазе компаније које годишње зараде 1,8 трилиона долара. А Привредна комора САД обједињује 3 милиона компанија из свих сектора америчке економије.

Андреј Федјашин,