Гас за Европу: удри по својима да би се други плашили

27-06-2014 02:26:52 | | Глас Русије, фото: south-stream.info/ vostok.rs |


Европским државама прете санкције. И то не прети Русија, како би се могло помислити, већ Европска комисија. Европски комесар за енергетска питања Гинтер Етингер обећао је „озбиљне последице“европским државама, чланицама ЕУ које подржавају гасни пројекат из Русије „Јужни ток“.

Москва, која је ових дана потписала уговор о стварању заједничког предузећа South Stream у сарадњи са Аустријом, апелује да се ово питање не политизује. Тим пре што оних који желе да добију руски гас има сасвим довољно- и не само на Западу.

Европска комисија не може да се помири са тим, да је неколико држава ЕУ потписало са Русијом споразум о изградњи гасовода. Гинтер Етингер је уверен да ови споразуми нарушавају европске правне норме. И уопште, сада није моменат да се са Москвом праве такви договори, сматра европски комесар. Ипак, комесар Етингер није детаљније објаснио зашто овај тренутак није одговарајући. Рекло би се да би европске престонице морале схватити да је разлог заправо Украјина.

Прошлог уторка је руски „Гаспром“ потписао са аустријским OMV у Бечу споразум акционара заједничке компаније South Stream . Председник републике Хајнц Фишер је овај пројект окарактерисао као „сврсисходан и користан“. А председник Русије је додао да Брисел ставља клипове у точкове овом пројекту под притиском САД. Укратко, деловање Вашингтона се може објаснити имајући у виду принципе тржишне конкуренције, рекао је председник Владимир Путин:

- Наши амерички пријатељи нису задовољни поводом даљег развоја пројекта „Јужни ток“. Али, они су били незадовољни и 1962.године када је почињао пројект „гас у замену за цеви“ са СР Немачком. И до сада се заправо ништа није променило- осим тога, што сада они сами желе да извозе гас на европско тржиште. Али, ја вас уверевам да он неће бити јефтинији од руског гаса: гас који стиже путем гасовода је увек јефтинији од течног. Али, они су нам конкуренти и то је нормална ситуација. Они чине све да уговор анулирају и тачно тако је било пре пар деценија. Током ове конкурентске борбе користе се и политчка средства.

Експерти такође немају никаве сумње: проблеми са гасоводом „Јужни ток“ директно су повезани са притиском САД на државе ЕУ како би америчке компаније имале већи приступ европском тржишту. И у својој борби за освајање тржишта, Американци користе сва средства. Али, нису сви спремни да пристану на притисак, као што је показала и Аустрија, говори заменик генералног директора инвестиционе групе „Универ“ Дмитриј Александров:

- Ако говоримо о министрима енергетике из националних влада, онда све стране учеснице транзита- једнозначно изјављују да су заинтересоване да учествују у овом пројекту. Осим тога, они сматрају да је он сврсисходан и за националне економије и за ЕУ у целости. Овде добијамо још један моћни аргумент. Заиста, Аустрија јесте једна од битних држава унутар ЕУ и то нам је моћна подршка.

Али, осим америчког гаса из шкриљаца, европски чиновници се надају да ће доћи и до разраде њиховог пројекта „јужни коридор“, који би требало да повеже Европу са Централном Азијом и да заобиђе Русију. Једино што овај гасовод немају чиме да напуне. А док Брисел подмеће клипове у точкове „Јужном току“ интересовање за руски гас расте на Истоку. Недавно потисани уговор Русије и Кине, инспирисао је Индију. Њу Делхи планира да започне преговоре о продужетку гасовода који Русија гради са Кином, све до индијске границе . Речју, купаца има више него довољно. Остаје нада да Европа неће остати на скупом следовању шкриљаца.

Игор Силецки,