Диверзификација испорука руског гаса

27-06-2014 11:38:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Енергетски метроном, сматрају експерти, на страни је југоисточне Азије. Све чешће, земље региона се представљају као главни потрошачи ресурса и центри привлачења инвестиција. За Русију, то су нове могућности за диверсификацију испорука сировина, домаће технологије и опреме на азијско тржиште.

Активно учешће у азијским енергетским пројектима омогућава Русији да консолидује своју репутацију богатог ресурсима снабдевача и поузданог партнера. Поготово сада када су главни потрошачи течног природног гаса (ТПГ) земље азијско-пацифичког региона (АПР). Русија је већ извозник тог горива. Производња ТПГ у земљи се изводи у оквиру пројекта Сахалин-2 усмереног на Јапан, али, на путу је и Сахалин-1. "Гаспром" планира да изгради фабрику ТПГ у Приморском крају. Потенцијални купци – земље АП , тј. Кина, Вијетнам и Индија. Гаса има доста, сматра аналитичар компаније "Алпари" Ана Кокорјева:

- Тренутних залиха има довољно. Што се тиче течног гаса, како би се планирани у Русији пројекти ТПГ реализовали, они морају бити законски уговорени. Русији је веома корисно да тражи нове купце, нова тржишта, заинтересована за руско ТПГ, како би се у потпуности реализовали пројекти.

Како искуство показује, Исток веома пажљиво бира партнере. Разговори између Русије и Кине трајали су дугих 10 година. Али Москва и Пекинг су показали свету да се може договорити. Резултат - рекордан по износу и обиму гасни уговор на 30 година у укупној вредности од 400 милијарди долара. Угледајући се на Пекинг, Њу Делхи је проговорио о почетку преговора са Москвом о продужењу руско-кинеског гасовода до Индије. Ако пројекат буде подржан, магистрала ће бити једна од најдужих у свету. Међутим, стручњаци верују да је разумније да се Индија не снабдева путем гасовода. Према мишљењу директора аналитичког одељења компаније United Traders Михаила Крилова:

- ТПГ је прилично користан. Његова испорука из Русије у Индију је ефикаснија. Разумљива је мотивација индијске стране да понуди Русији пројекат. Али снабдевање гасом из Сахалина је реалније. Пут је много краћи, бржа испорука и трошкови су мањи.

Индија - привреда у порасту, са очигледним дефицитом у енергетским ресурсима. Земља је већ укључена у неколико пројеката. Између остали , "Росњефт" и индијска ONGC потписали су споразум о заједничком истраживању и производњи угљоводоника. Индијске компаније имају потенцијал да постану купци гаса "Далекоисточног ТПГ". Росњефт планира да га покрене кроз 4 године. Говорећи о изгледима за сарадњу између Русије и Индије, председник Института за енергетику и финансије Владимир Фејгин наглашава огроман потенцијал за обе земље:

- Величина није ограничена. Ако се осврнемо на потребе Индије, имајући у виду динамику њеног развоја, постоје прогнозе међународних агенција које говоре да ће у будућности Индија ући међу три највећа потрошача енергетских ресурса. Реч је, у новчаном еквиваленту, о десетинама милијарди долара.

У азијско-пацифичком региону већ постоје традиционални произвођачи и извозници ТПГ, међу којима су Индонезија и Малезија. Они снабдевају ТПГ Тајланд, Мијанмар. Међутим, сада се на локалном енергетском тржишту мења коњунктура. Индонезија, на пример, мање извози, остављајући гас себи. Слична је ситуација и са Малезијом. Земље у развоју ће ускоро постати увозници нафте и гаса. Растућу потражњу за енергентима, експерти су уочили и у Вијетнаму, Камбоџи, Лаосу и на Филипинима. Њима ће бити потребни додатни извори снабдевања угљоводоницима. Као резултат тога, потрошња ТПГ у југоисточној Азији, према мишљењу аналитичара, ускоро ће се удвостручити. Зато Русија сада има јединствену прилику да понуди нешто што недостаје региону који се развија.

Олег Обухов,