Слабљење сунчеве активности проучиће у Иркутску

27-06-2014 10:45:31 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Текући циклус сунчеве активности истражују руски научници. Пројекат Иркутског државног универзитета Комплексна истраживања соларне активности у 24. циклусу победио је на конкурсу научних пројеката у оквиру реализације државног задатка у сфери научне делатности који је расписало Министрство образовања и науке РФ.

Актуални 11. циклус соларне активности (други назив — циклус Швабе, по имену немачког научника који је први пут скренуо на њега пажњу) започео је оријентационо у јануару 2009. године, када је Сунце пролазило кроз редовни минимум своје активности. Тако се ми сада налазимо приближно на врхунцу активности наше звезде. Према речима Сергеја Јазева, руководиоца пројекта и директора астрономске обсерваторије ИГУ, овај врхунац је био необичан - ”двогрби”, или, другим речима, после првог максимума је уследио други и виши од првог, који сад и посматрају научници.

Рок важења државне подршке пројекта је 2014-2016. година. Може се рачунати да ће у то време активност наше звезде већ почети да јењава. Посматрања треба да врши не само универзитетка опсерваторија, већ оно треба да се обавља и помоћу инструмената Института за соларно-земаљску физику Сибирског одељења РАН, где се тренутно прави специјализовани хелиогеофизички комплекс за свестрано проучавање Сунца са Земље. Додатно уз то у оквиру универзитетског пројекта планирано је да се користе подаци посматрања космичких уређаја који се налазе у отвореном доступу.

Проучавање циклуса сунчеве активности по астрономским мерама започело је сасвим недвно, средином 18. века, и дуго је било ограничено само подацима добијеним са Земље. Нова ера истраживања наступила је изласком соларних обсерваторија у космос, тачније од средине прошлог века. И мада смо за то време сазнали о Сунцу врло много, танани детаљи његовог ”живота” и законитост протицања циксула до сада нису јасни до краја. Између осталог, тешко је прогнозирати колико буран, или напротив, миран ће бити нови максимум. То би било врло корисно схватити, између осталог и како би се оцениле могуће последице активности наше звезде по климу на земљи, и не у последњем реду земаљске технике.

Пројекат је победио у првом конкурсу Министрства одбране и науке у оквиру реализације пројектног дела државног задатка у сфери научне делатности, који је био расписан крајем марта ове године. У конкурсу су учествовали универзитети који су у надлежности министарства. Према условима, величина субвенција за један научни пројекат, срачунат на три године, износи не више од 15 милиона рубаља или не више од 5 милиона рубаља годишње. Списак победника од 643 пројеката био је објављен 10. јуна, мада коначна размера финансирања ће бити одређена касније.

Олга Закутњаја,