Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Музика без граница

Музика без граница

19-06-2014 02:13:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пикети пред стране концерте руских музичара и позиви западним изврођачима да бојкотују гостовања у Русији — таква је данашња реалност. Ипак ни у Европи, ни у САД ни један наступ Руса није био отказан, а традиционални фестивали уметности у Русији чувају свој међународни статус.

Најтврђе од свих држи се званична Украјина. Истина, не представљају се чињенице увек поштено. Тако 19. јуна у Кијевској опери тобоже треба да буде одржан концерт оркестра Виртуози Москве под управом Владимира Спивакова. Ових дана директор позоришта Петар Чуприна се изразио у том духу да музичари који изјављују подршку антиукрајинској политици Кремља неће наступати на нашој сцени. У ствари концерт је отказао сам маестро Спиваков, при томе пре више од месец дана — одмах после трагедије 2. маја у Одеси. Коментаришући изјаве руководства кијевског позоришта, музичар каже:

- Они користе сваку могућност да бар неку пропаганду врше, добро им ради пропагандна машинерија. После оног што се десило у Одеси, то је град мојих родитеља, одатле је мој отац отишао на фронт! - нисам планирао да путујем у Украјину.

Владимир Спиваков се нашао међу чувеним руским музичарима који су више пута морали да преживе непријатне тренутке за време страних гостовања. Пред концерт у градовима Канаде и САД његов оркестр су дочекивали демонстранти са укрјинском симболиком у рукама. О тим политичким демонстрантима којима се публика која је ишла на концрт ни једном није придружила, Владимир Спиваков каже:

- Ако они желе да помогну Украјини нека реално помажу жртвама. Већина људи не зна за трагедију у Мариупољу, о томе шта се стварно тамо дешава. Већина становништва не зна, и то је велика штета!..

Више пута покушан је бојкто наступа маестра Гергијева и оркестра Маријинског театра на чијем је он челу. Али и у том случајевима иста прича: ни једна слободна улазница и пуна сала публике. Тим поводом Валериј Гергијев је рекао: Не верујем у међународну изолацију Русије.

- У сложеним политичким условима — воде се дебате, претње, има оштрих изјава и иступања која је одражавају увек чињенице — ми смо у тим условима већ наступали у десетак земаља у контексту дешавања у Украјини. Свачега је било и у Њујорку, и у Лондону, али сви наступи до једног завшавају се акцентом на музичку, а не на неку другу суштину нашег рада.

По плану, а што је најважније врло успешно, обавља своје ”стране обавезе” Бољшој театар Русије. Одличан пријем за време априлских оперских гостивања у Бечу и још боља реакција публике на мајским балетским гостовањима у Вашингтону. Пред пут уметници су слушали о антируским пикетима који се понегде организују. Али по речима солисткиње Бољшог театра, чувене балерине Светлане Захарове, на однос према Бољшом балету то није утицало, и америчка публика није се променила.

- Американци се разликују од европске публике — они толико јарко све прихватају! Ако им се допада, они почињу да аплаудирају, вичу за веме балетског покрета. То наравно шокира први пут, али затим се навикнеш.

Према мишљењу коментатор листа Гардијан Џонатана Џонса, добра је идеја објавити културни бојкот Русији. Али како мало она има присталица ако су само на фестивалу Звезде белих ноћи који се сада одвија у Петербургу широко заступљени извођачи из читаве Европе и Америке. При томе ту су таква имена као што је светски признати британски редитељ Грем Вик, па још и као аутор нове поставке руске опере Рат и мир.

Олга Бугрова,