Руски гас - кинеско упозорење

19-06-2014 01:39:34 | | Глас Русије, фото: East News/Ukrafoto/ vostok.rs |


ЕУ се замислила. САД су у недоумици. Тако експерти карактеришу реакцију Запада на гасни уговор између Русије и Кине. За Брисел и вашингтон стратешки успеси Москве су повод за забринутост. Највећи инвестициони фондови истичу: руско-кинески споразум је озбиљан пробој.

Русија је несумњиво начинила пробој у развоју националне економије. Гасни уговор са Кином ће бити својеврсни катализатор за металургију, индустрију угља, екергетски сектор и мешовите гране. Према мишљењу експерата види се огроман потенцијал раста и развоја Сибира и Далеког Истока. Поред тога, формира се модел диверзификације испорука енергената Исток-Запад, каже руководилац аналитичке управе Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- У перспективи када буде већ изграђена маршрута гасовода, то ће створити полигон за формирање позитивног преговарачког процеса за реализацију пројекта Алтај — западне маршруте испоруак гаса у Кину. Постојаће две магистрале: источна и западна. Значи, то ће објединити читаву ресурсну базу. И тада, са налазишта одакле иде гас у Европу, моћи ће да се упућује гас у Азију, у Кину између осталог.

За САД, сматрају аналитичари, то може да се претвори у нерентабилност националних пројеката за производњу течног гаса. А узимајући у обзир велике наде САД управо у пораст извоза течног гаса, то практично сече у корену читаву америчку коњуктуру цена енергената. А Европа ће сада морати да буде обазривија према руском гасу, сматра Александар Пасечник.

Сада ће Европа морати да делује полазећи ипак од економских реалија, а не политчких, као што је у последње време уобичајено. И да мисли на своју енергетску безбедност, доприносећи развоју руских цевоводних пројеката, а не ометајући их. Реч је о Јужном току и нормама трећег енергетског пакета.

После руско-кинеског уговора покушаји ЕУ да смањи своју зависност од руског гаса на рачун Русије већ изгледају смешно. Уговор са Кином нивелише притисак ЕУ на Русију у гасним споровима, говори председник Института за енергетику и финансије Владимир Фејгин.

- Европа, наравно, жели да одабере друге испоручиоце. Али када чиновници почињу да анализирају, виде да не ништа не може урадити брзо. И никаквог елдорада — енергетског или гасног — који би им давао испоруке по повољнијој цени и у било којој количини у свету једноставно нема. Они такође виде да Русија може да игра по њиховим правилима. Тачније да јача своје позиције. А како да не јачамо? Руија не може са Далеког Истока да транспортује нафту или гас у Европу. То није ефективно и повољно. Тим пре што европско тржиште стагнира, а азијско напредује. Наравно да Русија јача своје позиције на растућем тржишту.

Испоставило се да Русија, као што су раније сматрале САД и ЕУ, није безнадежно везана само за европски вектор гасних испорука. И потписивањем новог гасног уговора са Пекингом у Москви се појављује источни оријентир. Појавило се више слободе да се бране своји стратешки интереси. А за САД енергетска алијанса Русије и Кине још је један узнемирујући знак. Американци који сматрају себе лидерима у свему, полако али сигурно клизе са пијадестала.

Олег Обухов,