”Фестивалским маратоном” по нетрпељивости и санкцијама

18-06-2014 03:02:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Прагу је стартовао паневропски Фестивалски маратон 2014. Инцијатор ове необичне манифестације је руски парламентарни Европски клуб.

Његов шеф, заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове Андреј Климов присуствовао је старту маратона у Прагу. Овде је он стигао из руског града Перма. Ево његових утисака пренетих у телефонском разговору из чешке престонице, по ”свежем трагу”....

- 11 јуна у Перму је одржана међународна интернет-конференција Руски језик у дијалогу култура. Преко друштвених мрежа у њу су се укључиле стотине и хиљаде становника 35 земаља. Имали смо на вези Ванкувер и Вашингтон, Пекинг и Буенос-Ајерес, таква је глобална прича. Форум је завршен, и на истој сцени ујутру је одржан флеш-моб који су организовали студенти развних земаља. Они су објавили почетак Фестивалског маратона. Његов симбол било је уникално жезло направљено у фабрици Протон-М од локалних сорти дрвет са титанским нитима и уметцима дрвећа Пермског геолошког периода које је расло у тим крајевима пре око 200 година. Заменик градоначелника Перма заједно са нама је пребацио жезло у Ригу, уручио тамошњем градоначелнику. Рига, као што се зна, ове године се сматра културном престоницом ЕУ. Лила је киша, али на церемонију прдаје жезла и на концерт дошло је 1200 људи. Људи су стајали у пролазима, у буквалном смислу није било где игла да падне.

А како је Фестивалски маратон дочекао Праг?

- Ево ви ми телефонирате, а пре 10 минута су завршене свечаности и заменик градоначелника Риге уручио је симбол маратона заменику градоначелника Прага. Предаја је одржана у канцеларијама градоначелника на Малом тргу, у самом срцу чешке престонице. Затим ће жезло бити пребачено у Беч, где ће бити одржана иста церемонија у оквиру руско-аустријских културних веза.

Какве фестивалске манифестације данас очекују грађане Прага?

- Већ је започела пројекција руских документарних филмова, а за пола сат отварам изложбу најбољих фотографа Русије.

Да ли је било покушаја да се некако омете Фестивалски маратон, није ли утицала на њега атмосфера санкција против Русије?

- Знате, о овим сакнцијама више говоре на европским телевизијским каналима... У стварсном животу их не осећаш. Наравно, има појединих екзалтираних личности, које желе да покажу своје геополитичке интересе. Ситне пакости им понекад полазе за руком. На пример, два пута хакери су проваљивали наш сајт, а још неки чудаци покушали су да се ”боре” против изложбе дечијих цртежа. Сматрам да политичари и војска могу да се не слажу. Али глупо је ратовати против културе. Једном речи, није било озбиљних инцидената.

Па ипак, какав је циљ Фестивалског маратона?

- Он је формулисан према девизи: За јединство културног простора Европе, за Европу без вештачких линија поделе.

Да ли ћете пратити ово жезло читавом маршрутом?

- Да, као представник организационог комитета проћи ћу читаву маршруту до Москве преко Лисабона, Лондона, Валетуа, Братиславе, Беча, Прага. Између осталог, знате, колико људи је у орбити нашег маратона, оних који непосредно учествују у њему, који нам помажу са преносима по читавом свету и на свим континентима, са организацијом масовних спектакала? Преко 20 хиљада људи!

Гајане Ханова,