Србија због Бугарске принуђена да одложи радове на пројекту Јужни ток

09-06-2014 11:24:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србија је принуђена да одложи радове на пројекту гасовода Јужни ток због саопштења власти суседне Бугарске о обустави његове изградње, изјавила је у понедељак потпредседница владе и министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михаиловић.

„Бугарска је чвориште. Дакле, док не буду завршени преговори Бугарске са Бриселом и Европске уније са Русијом, и ми ћемо стати. Или док Русија не промени маршруту. Али у сваком случају и први и други сценарио значи одлагање радова у нашој земљи“, саопштила је Зорана Михаиловић.

У недељу је бугарски премијер Пламен Оршарски наредио обуставу радова у оквиру пројекта изградње гасовода Јужни ток због консултација са Европском комисијом. Према његовим речима радови се обустављају у вези са захтевом ЕК, наредне одлуке зависиће од консултација са Бриселом.

Гаспром реализује пројекат изградње гасовода преко акваторије Црног мора у земље јужне и централне Европе у циљу диверзификације маршрута извозних испорука природног гаса. За реализацију копненог дела пројекта са Бугарском, Србијом, Мађарском и Словенијом потписани су међувладини споразуми. Дужина магистралног гасовода на територији Србије, према пројекту, треба да буде 422 километра, а одвојака 158 километара.