Да ли Русија развија активнију војно-техничку сарадњу с Пакистаном?

06-06-2014 01:25:22 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ colin/cc-by-nc-sa 3.0/ vos |


Шеф руске војно-индустријске корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов је изјавио пред новинарима да Русија води преговоре о извозу борбених хеликоптера Ми-35 за Пакистан. По мишљењу стручњака, испорука руских хеликоптера Пакистану одговара интересима свих земаља у региону, укључујући и давнашњег руског партнера у војно-техничкој сфери – Индије.

Новост о томе да ће Пакистан можда купити руске борбене хеликоптере многи медији су представили као сензацију. Саопштено је чак да је Русија специјално због овог посла „донела одлуку“ да укине ембарго за испоруку наоружања Пакистану. Касније је служба за штампу „Ростеха“ изјавила да тврдње о укидању ембарга нису тачне. Москва се никад није придржавала формализоване забране за извоз оружја Пакистану.

Русија је испоручивала Пакистану транспортне хеликоптере Ми-8/Ми-17. Руски мотори РД-93 уграђују се у главне пакистанске ловце JF-17. С друге стране, сваки посао с Пакистаном у области ВТС Русија је детаљно анализирала с тачке гледишта његових евентуалних лоших последица по односе с Индијом. У већини случајева послови нису одобравани. Одлука о испоруци мотора РД-93 донета је с великим колебањима и након детаљног проучавања.

Што се тиче преговора о Ми-35 који су у току, вероватно постоји јака индијска опозиција у вези с овим послом. Међутим, испорука хеликоптера није у озбиљној противречности с интересима Делхија, а можда им чак иде у прилог. Хеликоптери се могу користити у операцијама против различитих исламистичких радикалних група на северу Пакистана. Тако су руски хеликоптери Ми-35 који су недавно испоручени Ираку одмах примењени у току борбених акција против сунитских борбених групација.

Ширење могућности за борбу против сличних оружаних формација посебно је актуелно због предстојећег смањења западног војног присуства у Авганистану. Све земље у региону, укључујући Русију, Кину, земље Централне Азије, Пакистан и Индију тренутно воде активну политичку и војну припрему за овај догађај. Многи регионални играчи у доброј мери сматрају да су САД изгубиле рат у Авганистану. Војска коалиције није успела да постави у овој земљи темељ за животно способну државу, што значи да је осетна дестабилизација ситуације у Авганистану неизбежна.

У вези с евентуалним катастрофалним развојем догађаја, без обзира на то што супарништво с Пакистаном и даље постоји, Индија би могла бити заинтересована за пораст неких борбених могућности пакистанске војске. Ми-35 је разуман избор, пошто су ови хеликоптери доказали своју ефикасност у борби против формација терориста у условима планинског рељефа. Истовремено, њихова испорука није у стању да на озбиљан начин промени равнотежу војних снага Индије и Пакистана. Осим тога, Индија развија производњу сопствених борбених хеликоптера и купила је партију америчких AH-64 Apache за своје РВ. Вероватно је да у овим условима јачање пакистанског парка борбених авиона одговара интересима свих земаља у региону. Ипак, то не означава глобални преокрет у руском приступу пословима с Пакистном. Највероватније је да се постојећи опрезан приступ Москве према ВТС с Исламбадом неће променити.

Василиј Кашин,