Фестивал британских позоришта у Москви

12-05-2014 06:00:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Москви је стартовао велики позоришни програм унакрсне Године културе Русије и Велике Британије. Њени учесници су седам позоришта, међу њима лондонско Шекспирово позориште Глоб. Легендарна трупа наступа прва и приказаће само једну представу. То је Хамлет: најрежиранија представа свих времена и народа.

У руској престоници лондонски Хамлет гостује два дана: 13. и 14. маја. Москва је један од првих градова на маршрути гигантске турнеје ове представе којом позориште Глоб обележава 450-одишњицу рођења Виљема Шекспира. Трупа намерава да обиће 205 од данас постојећих 250 земаља света и невиђена гостовања Хамлета ће трајати читаве две године. Руски део овог путовања, као и читав фестивал британских позоришта у Москви, одвија се под окриљем Међународног позоришног фестивала Чехова. Његов директор Валериј Шадрин је уверио да ће се посете Глоба Русији поновити:

- Веома је важно што долази Глоб, чак ми ћемо га приказати два пута — затим ћемо га довести на јесен, и он ће путовати по читавом низу градова, између осталог Петербургу, играће у Јекатеринбургу и другим градовима. То је за нас тако значајан, важан догађај, зато што се код нас најављује дугогодишња сарадња са тим колективом.

Хамлет у поставци позоришта у којем је некад играо Шекспери и које је поседовао заједно са другим глумцима већ је сам по себи узбудљив догађај. Нека је то сасвим нова поставка, и радња је пренета у каснији период, и нека у њој није само филозофија и политичка интрига, већ нескривена сексуалност и много финог хумора!

Представа се игра на језику оригинала, али у свакој земљи се прати титлом. Њих је сасвим довољно да се све схвати и да се не чита унапред драма. Такав закључак може се извести из речи Алексеја Бортошевича — чувеног руског шекспиролога.

- Шекспир је писао не за читаоце, већ за позоришну публику. Његова дела нису толико књижевна ремек-дела, већ идеално оваплоћење позориште представе. При томе не представе уопште, зато што је Шекспир писао за своје позориште, за исто позориште у којем је сам глумио. И сваки Шекспиров комад је одлични позоришни документ. То је квинтенсенција оне представе о комаду која је постојала у његово време.

На фестивалу британских позоришта у Москви гостује још једно Шекспирово позориште — оно које је било отворено у част Шекспира 1932. у његовом родном граду Стретфорду на Ејвону. Оно ће представити комад по мотивима трагедије Макбет заједно са Националним позориштем Шкотске. Управо Шкотланђани после Енглеза освајаће московску сцену. После мајских поставки драма у јуну ће почети фестивалски наступи позоришта из Глазгова Шкотски балет.

Олга Бугрова,