Европа помаже Кијеву не новцем, већ речима

30-05-2014 06:28:08 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Европа уме добро да броји новац. А да решава све проблеме са Украјином, Европа више воли искључиво речима. Милијарду и нешто не би требало сматрати неком цифром, ипак је ситница у мору украјинских дугова.

Али дугови Кијева, су једно, а да се смрзава због Украјине, Европа сматра нечим посве другим. Изгледа да је ЕУ решила да пружи руку помоћи. Кијеву ће дати читавих 10 милијарди долара, како би попунио све своје залихе гаса. Без њих, технички гледано, руски гас до Европе неће стићи.

Гаспром, као почасни гасни донатор, већ је уморан од решавања задатака, сваке године истих- а то је попуњавање украјинских залиха гаса. Руски гасни гигант је авансно реаговао на тразит до јесени, а куда је Украјина преусмерила тај аванс- није проблем Гаспрома, већ непосредна одговорност Кијева. И ово је врло детаљно и јасно предвиђено уговором, на који Кијев заборавља сваког пролећа, када је време да се закључе уговори са Европљанима. Складишта су празна, новац Кијев на то није трошио. Они имају разне разлоге за то- те цена им не одговара, те су минимални обими пуњења.

Прошле године, била је иста прича. После дугих преговора са Гаспромом о обиму, Украјина је почела припреме за јесење-зимску сезону транзита тек средином јула. Мислили су неће успети, али онда им је пошло за руком. Ове године, била је слична ситуација, готово „дежави“. До краја још једних гасних игара остало је још мецес и по дана. Можда ће Европа да реагује некако на ово питање. Само, двојни стандарди Европе фунционишу чудно. Чак звучних 10 милијарди долара које је наменила ЕУ за Украјину, нису реалан, „жив“ новац. То је само гаранција у кредитима. Односно папир.

Ко хоће да даје много новца практично низашта? Међу европским потрошачима, такве наивчине нећете наћи. Они су већ одавно показали да ће купити гас, али неће ризиковати. Зато ће новац уз гаранције давати главни хранилац Европе- Немачка. Нема ко други. Али, ни практичним Немцима не расте новац на дрвету. Њима је до Украјине, као до лањског снега, имају они већ своје проблеме са Италијом, Грчком и Кипром. Ипак, страх да ће остати без грејања у најледенијем периоду, плаши Европу више него ишта друго. Макар, тако кажу.

Читајте више наУкрајина из минута у минут