Лоша шала западних санкција

15-05-2014 11:51:51 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Квартални извештаји компанија које потичу из држава чланица ЕУ, говоре да је њихово пословање почело да бележи пад на руском тржишту од почетка санкција које је Запад увео Русији. О овоме посебно пишу немачки медији.

Експерти се слажу у ставу да државе Запада бележе проблеме због санкција које су они увели против Москве. Јер, Русија и ЕУ су велики трговачки партнери. И било какво ограничење води ка снижавању обима куповине од стране руских фирми. Како наводи немачки радио Deutsche Welle, произвођачи технике за пољопривредне радове из Немачке пожалили су се на значајно снижење продаје трактора и друге технике у Русији. У првом кварталу је обим испоруке на руско тржиште пао за 40% у поређењу са истим периодом прошле године. Испада да су санкције заправо испале као лоша шала на рачун ЕУ, која мора да „иде уз ногу“ САД, говори виши аналитичар инвестиционе групе „Норд Капитал“ Роман Ткачук:

- Из позиције САД све је савршено јасно, јер Русија и САД немају озбиљне трговачке односе. Зато Вашингтон врши притисак на Русију. Ипак, испада да управо европски партнери САД, они почињу да осећају на својој кожи губитке. И зато није искључено да ће можда доћи до поновног разматрања питања санкција. Називати их озбиљним, не стоји. Не све ово, ЕУ наставља да купује од Русије енергенте у великим количинама.

Ових је дана саопштено да ће се нова порција санкција Русији тицати и ограничавања доступа новим технологијама, међу којима су и оне намењене експлоатацији угљоводоника из епиконтиненталног појаса. И овде се може очекивати обрнути ефекат, наставља Роман Ткачук. То је директан удар на интересе америчке компаније Exxon Mobil или еврпске ВР, које сарађују са руским фирмама Гаспром и Росњефтом:

- Сада се активно ради у епиконтиненталном појасу у оквиру заједничких пројеката руских компанија са западним. Могуће је да ће и ови заједнички пројекти бити поновно размотрени. То би заиста био удар и за једне и за друге. А ако се погледа, на пример, аутомобилски сектор, овде су већ уочљиви губици америчких и европских произвођача. Управо зато што је руско тржиште једно од највећих на свету. И оно је као такво, свакако интересантно. Тако да они ризикују да смање своју продају у Русији. Слична је ситуација и у многим другим секторима, на пример потрашачком....

Немачки бизнис је у паници. Предузетници су озбиљно забринути да додатне санкције Русији могу да нанесу озбиљне проблеме двостраној економској сарадњи. Међу оне који потенцијално могу страдати спада и хемијски гигант Хенкел, данска пивара Карлсберг, француски козметички концерн Лореал, аустријски произвођач грађевинског материјала и опреме Винербергер и дуванска компанија British American Tobacco .

Могуће губитке сада прерачунавају и западне банке. Ако је раније руско тржиште било потпуно отворено за понуду капитала или кредита компанијама, сада их у томе оштро спречавају западни политичари. Наводно, ако не буде иностраних инвестиција у руску економију, она се неће развијати. Ипак, правило бумеранга се и у овом случају показало као актуелно. Због смањења новчаних токова, банке имају мањи прилив дохотка.

Олег Обухов,