Фјодор Коњухов ”начео” последњу хиљаду миља

13-05-2014 04:46:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Мање од хиљаду наутичких миља остало је Фјодору Коњухову да пређе до завршетка усамљене пловидбе. Чамцем ”Тугорјак” чувени пустолов прави чуда претиче план скоро за два месеца. Такву брзину превладавања Тихог океана веслима још нико није постигао у свету. Али Коњухова очекују ”узбуркане четрдесете” - ширине јаких ветрова, бура, олуја.

Време је сложено, ветар дува са југа, с времена на време је одлазио на запад, кренуо је гигантски талас од 4 метра, однео ме назад, изгубио сам 16 сати — пренео је Коњухов за време последње сеансе везе.

За време похода пустолов се веома уморио и ослабио: веслати по 15 сати дневно, хранити се два пута у 24 сата, то није шала. Па и океан стално приређује изненађења, не допушта му да се опусти. Пред пустоловом су ширине добро познате свим морепловцима ”узбуркане четрдесете” са јаким бурама и олујним ветром, истакао је за Глас Русије руководилац експедиционог штаба Фјодора Коњухова Сергеј Сергејев.

- Умор се испољава. Много месеци храни се сублимираном храном, пошто није имао среће са рибом у овој експедицији. Нешто је могао да улови, али у целини Тихи океан је празан. Ако је својевремено Тур Хејердал сваког дана пржио по тигањ рибе када је сплавом превладао Тихи океан, Фјодор у том погледу није имао среће. Можда се океан променио. Ипак, остало је мали и надамо се да ће крајем маја стићи до обале Аустралије у околини Брисбејна, где је планира финиш.

Према његовим речима, Фјодор Коњухов је ”начео” последњу хиљаду миља: уочи 9. маја ”Тугорјак” је био фиксиран 999 миља од Аустралије — коначне тачке маршруте. Ову информацију потврђује Међународно удружење Океанских веслача (Лондон). Иза њега је скоро 5 месеци пловидбе, која је прво била срачуната на 220 дана. Али већ сада, после 140 дана јасно је да за три недеље Фјодор Коњухов има све шансе да пре времена заврши своју поморску одисеју. То је први у свету непрекидни прелазак Тихог океана веслачким чамцем рекордном брзином, подвлачи руководилац штаба пустолова. Њега резултати не чуде.

Фјодор вешто користи ветар. Он познаје океан, добро се оријентише по навигационим картама, свакго дана добија извештај о временским условима. Полазећи од мноштва факора, он доноси једино правилно решење. Не просто велса, већ прорачунава срује, временске услове и доба дана. Код њега претицање плана успева на основу доброг познавања навигационих услова.

Кретање чамца Фјодора Коњухова може да се прати у реалном времену на његовом сајту http://konyukhov.ru/ Финиш ће бити отприлике за 20 дана. Пустолов треба да пристане у малом заливу под називом Сунчана обала на источној обали Аустралије.

Јелена Ковачић,