Министарство енергетике: Гаспром улаже све снаге у испуњење европских уговора

12-05-2014 06:57:41 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Гаспром улаже велике напоре како би обезбедио испуњење свих уговорених обавеза, изјавио је новинарима заменик министра енергетике РФ Анатолиј Јановски. Он је објаснио да руски гасни холдинг повећава пумпање гаса у подземна скаладишта Европе. „Имамо могућности, које ћемо користити, а то је (гасоводи – прим.ред) Јамал-Европа и Северни ток, рекао је Јановски, нагласивши да се њихов обим може упоредити са обимом подземних складишта у Украјини.

„Највећи ризик у том смислу постоји за оне земље, које немају могућности алтернативних испорука, осим украјинског система за транспорт гаса додао је министар. Он је објасни да су то Бугарска, Босна и Херцеговина и неколико других земаља. Руски хасни холдинг раније је уакзивао да било какви спорови са Украјином могу довести до поремећаја у извозу гаса у Европу гасоводима, који пролазе преко њене територије.

Комапнија је такође изразила бојазан да „Нафтогаз Украјине“ неће моћи да испуни своје обавезе у транзиту гаса и да ће прибећи преузимању гаса намењеног за европске потрошаче. Тим поводом Гаспром је говорио о максималној диверсификацији извозних маршрута и ширењу могућности коришћења складишта у иностранству.

Читајте више наУкрајина из минута у минут