Налазите се на страници > Почетна > Економија > Коме смета руски гас?

Коме смета руски гас?

07-05-2014 05:19:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Окупљени у Риму министри за енергетику велике седморке — Велике Британије, Немачке, Италије, Канаде, САД, Француске и Јапана поново су позвали да се смањи зависност од руског гаса. Иза тога се крије тежња САД да намећу европљанима сопствени скуп гас из шкриљаца.

У крајње недефинисаном римском комуникеу се подвлачи да су министри крајње забринути последицама догађаја у Украјини по енергетску безбедност. Ипак саме противречности унутар Г7 никуда нису нестале. Немчка, Италија и Велика Британија и даље покушавају максимално да одложе увођење енергетских санкција против Русије, на којима инсистирају САД. Између осталог, домаћица форума, министар за економски развој Италије Федерика Гуиди потврдила је да ће њена земља наставити да пружа подршку изградњи гасовода Јужни ток.

Европљане неколико фактора приморава да буду опрезни. Пре свега то је већ стечено искуство узајамно корисне сарадње са Русијом. Управо пред актуални састанак Г7 председник управе Гаспрома Алексеј Милер и генерални директор аустријске компаније OMV Герхард Ројс потписали су Меморандум о намерама реализације пројекта Јужни ток на територији Аустрије. Реч је о препороду планова изградње аустријског дела гасовода Јужни ток до коначне тачке у Баумгартену.

"Наша сарадња са Гаспромом која траје скоро 50 година дала је свој допринос успеху овог подухвата који ће послужити даљој диверзификацији маршрута испорука енергената у Европу", подвукао је Герхард Ројс.

Европске земље не могу да схвае да реализација пројекта Јужни ток има важну димензију за данашњу ”кризну” Европу. Само у Бугарској, Србији, Мађарској, Словенији и Хрватској изградња и експлоатација гасовода ће омогућити да се отвори око 8,5 хиљада нових радних места.

У насталој ситуацији поставља се питање: а постоји ли излаз из актуалног ћорсокака који би одговарао свим странама? Директор за енергетски правац, руководилац Енергетског департмана руског Института за енергетику и финансије, Алексеј Громов, у разговору за Глас Русије указао је у вези са тим на могућност да пројекат Јужни ток добије посебан статус:

- Одговарајућа варијанта предвиђа да гасовод Јужни ток добије статус трансграничног инфраструктурног пројекта. За сличне пројекте ЕУ не важи правило Трећег енергетског пакета због особености такозване Треће гасне директиве ЕУ. Дати документ директно предвиђа да пројекти који имају статус трансграничних потпадају под посебан режим.

Управо таквог развоја догађаја, по свему судећи, плаше се САД. Јер испоруке руских енергената у Европу избијају тле под ногама америчким пројектима везаним за испоруке скупљег гаса из шкриљаца. Једина могућност за САД да га прогурају на европско тржиште јесте изолација Русије, као и провоцирање нестабилности у региону Каспијског мора.

У међувремену Европска комисија погоршала је прогнозу раста националног бруто производа зоне евра за 2015. годину до 1,7% у односу на претходних 1,8%.

Петар Искендеров,