Расту цене житарица у контексту украјинских догађаја

07-05-2014 05:16:51 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Због кризе у Украјини светско тржиште житарица тресе грозница. Цена тона пшенице на електронским лицитацијама у Чикагу достигла је рекордни ниво од марта прошле године. Сада јулски уговори за испоруку житарица склапају се по цени од око 270 долара за тону.

Одеса и још четири луке на Црном мору осигуравају скоро 90% извоза житарица из Украјине. Земља заузима 6. место у свету по обиму извоза пшенице и треће, по испорукама кукуруза. Ескалација насиља доводи у питање извоз аграрне продукције, кажу учесници тржишта.

Скок цена на робној берзи у Чикагу изазвало је неколико фактора, кажу експерти. Као прво, пад прогноза приноса житарица у САД. Зима у аграрним регионима земље била је хладна, део приноса се смрзо. Сада у тим регионима је суша, која ће такође осетно утицати на приносе. Други фактор скупе пшенице је фактички грађански рат у Украјини. Уље на ватру су додали трагични догађаји у Одеси, Управо у том региону налазе се луке одакле се житарице шаљу потрошачима. Као треће, битну улогу у повећању цена житарица игра и шпекулативни фактор.

Што се тиче аграрног сектора у Украјини, за сада сви уговори и планови се поштују. Узимајући у обзир да је припрема за сезону почела још пре политичке кризе, за сада све иде по инцерцији, сматра генерални директор аналитичке компаније ПроЗерно Владимир Петриченко:

- На тржишту житарица и на заједничком пољопривредном тржишту Украјине политички догађаји за сада нису створили оне драматичне последице које постоје у другим гранама. Нормално је протекла сетва, кукуруз се још сеје. Нормално расту озиме културе. Реализација уговора за извоз је такође за сада у норми. Око 30 милиона тона Украјина ове године извози.

Раст цена траба да буде користан испоручиоцима житарица. Јер у таквом случају Украјина може да заради више новца и да попуни златне и девизне резерве. Ипак такав сценарио је мало вероватан. Прошле године Украјина је убрала рекордни принос од 63 милиона тона житариа. Ове године неће поћи за руком да се понови рекорд. Званичне прогнозе су 55-59 тона. За све су криви унутрашњи проблеми. Између осталог, финансирање. Важно је узгајати и продати. Али како би се узгајало, потреба је техника, ђубриво, наводњавање и слично. И за то фармери имају мало нова. Финасијска криза у Украјини коначно је лишила аграрце могућности зајма. При томе банке званично не одбијају кредит. Једноставно постављају строге услове — залог који два пута премашује висину позајмице и високе камате — 18%, а узимајући осигурање и остало — 33%. То на трећину премашује рентабилност аграрног тржишта. И не зна се да ли ће се ситуација променити за фармере после добијања помоћи од ММФ. Сада су аграрци потрошили последње уштеде на сетву, и 20% земљишта остало је непоорано. А до јесени сви украјински проблеми могу да изађу на површину, сматра генерални директор Института за коњуктуру аграрног тржишта Дмитриј Риљко.

- Видимо суштинске проблеме око улагања на хектар. Између осталог очекујемо да ће бити мање употребљено ђубрива. То може да се одрази и на принос и на квалитет украјинских житарица. Ако се ситуација буде развијала тако како се сада развија, проблеми ће се увећавати. Њихов врхунац може да падне у време жетве када неће бити довољно кључних ресурса, између осталог горива. Неће имати за шта да се купи. Под знаком питања може да се нађе јесења сетва озимих култура.

Политички догађаји на Југу и Истоку Украјине утичу на јој један важан фактор. Украјина веома зависи од дугорочних уговора за испоруке житарица. И ако се стари потшују, нове се трејдери плаше да склопе. Не зна се такође ко ће гарантовати извршење ових уговора. Јер догађаји у Украјини лако потпадају под околности више силе у уговорима. И ови ризици наводе купце да траже поузданије испоручиоце. Као алтернативу експерти виде Румунију, Бугарску и Русију.

Татјана Голованова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут