Експерт: Надам се да ће нови Нирнбершки процес бити одржан у Кијеву

04-05-2014 02:45:09 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Михаил Воскресенский/ vostok |


Хеликоптери и падобранци против цивила. Услед казнене операције уз учешће терориста из Десног сектора 2. маја је у украјинском Славјанску погинуло неколико људи. Москва сматра да је Кијев уништио последњу наду на испуњавање женевских договора.

Ситуацију за Глас Русије је анализирао главни уредник интернет-издања IN4S Гојко Раичевић.

Казнена операција - дефинисала је Москва акције Кијева. Да ли се слажете с њом и како објашњвате догађаје у Славјанску?

- Очекивана је акција званичног Кијева и одлука да пошаље силу на свој народ, јер знамо да се Кијев не пита ништа, већ да се све одлуке доносе у Вашингтону и Бриселу. Ми смо овдје у Србији и Црној Гори, већ више од 20 година на жестоком удару НАТО земаља. Трагедију украјинског народа доживљавамо као своју сопствену. Не посматрамо је у другачијем контексту, него што је то оквир у којем смо и ми страдали у протеклом периоду.

Вјерујем да ће, као и много пута у историји до сада, ипак истина и правда побиједити. Треба само учинити максимални труд да опасни међубратски конфликт прође са што мање жртава, чему кијевске власти не доприносе оваквим једностраним и непромишљеним потезима. Правду неће спроводити Хаг. Хаг који је дијелио правду србским родољубима, генералима и политичарима, неће судити нацистима и пучистима. Али они који су окрвавили руке и они који су то наредили нека очекују Нирнбершко суђење, које ће се одвијати, надам се у Кијеву, слободном од нацизма.

Изгледа, ситуација у Славјанску још једном доказује да кијевске власти не само нису легитимне, већ се ни не труде да изгледају легитимне за своје будуће…бираче?

Легитимитет узурпаторске власти у Кијеву постоји само код непријатеља Украјине и Русије, који су и помогли да се изврши пуч у Кијеву и да се инсталира нелегитимна, незаконита и противуставна влада.

Вјерујем да Јацењук и његови сарадници, немају пуно простора за маневар, нити имају моћи да виде у какву су се авантуру упустили. Ми смо се овдје нагледали таквих политичара који владају уз помоћ НАТО земаља и који одлуке доносе по налогу, а не по савјести или конкретној ситуацији.

Поздрављам руску уздржаност која доприноси да сукоб не ескалира до тачке, на којој ће тешко моћи бити контролисан.

Дешавају се невјероватне ствари. Уочи прославе најзначајнијег датума у колективном сјећању Европе и цијелог цивилизованог свијета, прослави Дана Побједе, дана када је антифашизам побједио после 6 година ужасног крвопролића. Данас, 70 година касније кад смо мислили да је то све далека прошлост имамо повампирени нацизам и то тамо гдје су пале највеће жртве у борби против те пошасти.

Тимур Блохин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут