Снимање филма «Битка за Севастопољ» се наставља у Кијеву

01-05-2014 01:17:06 | | Глас Русије, фото: Илья Крамник/«Голос России»/ vostok.rs |


Снимање руско-украјинског филма Битка за Севастопољ на челу са редитељем Сергејем Мокрицким настављено је у Кијеву, саопштила је у четвртак РИА Новости продуцент тог филма Наталија Мокрицка.

У основи сценарија је одломак биографије једне од најпознатијих снајпериста Другог светског рата, хероја Совјетског Савеза Људмиле Пављученко. Она је такође позната и по томе, што је била прва грађанка Русије, која је посетила Белу кућу. Стицајем околности, после њеног иступања пред Конгресом САД 1943. године, Американци су отворили други фронт. Већи део филма је посвећен легендарној одбрани Севастопоља 1941.-1942. године.

Први део смо снимили у децембру у Севастопољу. Други снимамо у Кијеву и Одеси. Снимање се врши у складу са планом. Срећни смо, што у данашњој веома сложеној ситуацији наша филмска група ради сложно. То још једном доказује да смо руски и украјински филмски уметници људи исте крви. Без обзира на нестабилну финансијску ситуацију за нас је ствар части да снимимо филм, - рекла је Мокрицка.

Првог дана снимања другог дела у једном од поседа Кијева снимала се посета Павључено Белој кући. Њену улогу тумачи Јулија Пересилд, у главним улогама су и Никита Тарасов и Евгениј Циганов. У Кијеву се групи прикључила британска глумица Џоан Блекхем, која тумачи улогу Елеоноре Рузвелт. С првом дамом САД се Пављученко спријатељила током путовања кроз Америку.

Планирано је снимање дугометражног филма, који ће се приказати у мају 2015. године у част 70. годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату. Филм се снима уз подршку Министарства културе РФ и Госкино Украјине.

Ана Горбашова,