Јекатерина Велика: златни век руске државе

01-05-2014 12:46:15 | | Глас Русије, фото: bibliotekar.ru/ vostok.rs |


Од рођења царице чија се владавина назива златним веком руске државе, навршило се 285 година. Савременици су називали Јекатерину Велику енергичним и мудрим владарем.

Таквог мишљења се придржавају и историчари. Испољавајући велики интерес према наукама и политици, царица је успела успешно да спроведе не само унутрашње реформе у духу француске Просвећености, већ и да брани интересе Русије на међународној сцени. Тако је она водила два успешна рата против Османске империје, после којих се Русија коначно утврдила на Црном мору, а такође су били припојени Северно Причерноморје, Крим и Кубањ. Под руски протекторат је била узета Источна Грузија. А у савезу са Аустријом и Пруском Јекатерина је учествовала у три поделе Пољске. На крају Руска царевина не само да је вратила западне руске територије, већ и добила део нових, каже главни научни сарадник Института за општу историју РАН, доктор историје Вадим Рогински.

- Делатност је била врло успешна, чак блистава. Ако погледамо карту Русије средином 18. века, када је она дошла на власт и упоредимо је са 1896. годином када је преминула, види се да су границе биле проширене, што је у представама тог доба било врло важно.

Јекатерина Друга је одиграла такође важну улогу у успостављању САД. На јесен 1775. годне енглески краљ Џорџ Трећи је упутио царици писмо са молбом да пошаље 20 хиљада руских војника ради гушења побуне у Америци. Али Јекатерина, без обзира на сав негативан однос према бунтовима против законитих владара, није помогла Енглеској, рекавши да она не тргује својим поданицима. Говори доктор историје Игор Курукин.

- Јекатерина је у многоме допринела томе да Америка постане независна. Нисмо ратовали на страни Америке, али Русија је одбила да помаже Енглезима. Између осталог Британци су тражили од руске царице војнике како би их превели у колонију да мало ратују са Американцима. Али царица их је одбила.

Царица је била чувена као просвећена жена, која се дописивала са угледним филозофима и писцима Старог Света, а такође је сама писала драме и романе. Управо она је поставила основе будућег грађанског друштва, сматра руски историчар Александар Каменски.

- Јекатерина је положила основе да се у Русији формира оно што данас зовемо грађанским друштвом. То је утицало на виђење света руских људи. Појава грађанских осећања, формирање париотизма. Људи почињу да се осећају не само као поданици, већ и као грађани.

Период владавине Јекатерине Велике не називају узалуд златним веком руске државе. У њено време били су створени јака армија и флота. А такође су се развијали занати, култура, уметност и био је формиран систем општег основног образовања који је актуалан и данас.

Ксенија Мељникова,