Национална магистрала Русије

01-05-2014 11:57:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Природа Земље ће приредити људима још један поклон – све реалнија постаје перспектива целогодишњег превоза терета по Северном морском путу.

Глобално загревање постепено претвара пловне акваторијуме у оне регионе који су релативно недавно били прекривени ледом до пет метара дебљине. Данас се лед одатле или отопио, или се истањио до метар и по дебљине. У таквој ситуацији пред бродским превозницима и Европе и Азије појављује се повољна алтернатива традиционалних океанских маршрута, уверен је главни уредник издавачке куће Морске вести Русије Анатолиј Кузњецов.

- Предност је овде једна – то ће битно смањити путеве за пребацивање терета из Европе у земље Азијско-Тихоокеанског региона и обратно. Традицонална поморска маршрута пролази преко Панамског канала и обилази практично читаву земљину куглу. А Северним морски пут из Мурманска води директно на Камчакту, према Јапану и Кини. Растојање се скраћује отприлике за трећину.

Постоји још једна предност Северног морског пута, додао је Анатолиј Кузњецов. За разлику од топлих вода Индијског океана, у арктичким морима нема пирата. Данас поморски разбојници озбиљно трују живот трговачким флотама света – бродовласници су приморани да изнајмљују оружано обезбеђење, што повећава цену пута. 2010. године ситуација се погоршала толико да су у миродопско време трговачки бродови почели да плове под обезбеђењем бојевих бродова, између осталог и руских. У исто време предности Северног морског пута су постале очигледније:

- Ово компликовање на традиционалном путу натерало је да се сетимо да постоји краћи и безбеднији, али врло сложен у географском и природном плану Северни морски пут. Са речи смо прешли на дела – 2010. године наша компанија Совкомфлот која улази међу пет највећих у свом сегменту светских танкерских компанија за превоз робе сетила се Северног морског пута. Они су били пионири – 2010. године уз пратњу атомског ледоломца извели су експерименталну пловидбу великог танкера СКФ Балтик.

Северни морски пут ће користити и Русија. Како сматра сарадник Географског института РАН, поларни истраживач Николај Осокин, осим индустрије превоза терета арктичка магистрала ће постати неодвојиви део нафтне индустрије наше земље.

- Налазишта која треба да буду разрађена на Јамалу и у приобалном појасу делимично су оријентисана на Азију. Планира се изградња великих бродова ледоломачке класе за превоз нафте и гаса Северним морским путем. И то смао за нас, не рачунајући могућности Северног морског пута за Европу.

Велики део Северног морског пута пролази корз територијалне воде Русије. Још један део је у нашој изузетној економској зони од 200 миља. Једноставније говорећи, Северни морски пут је руска национална транспортна магистрала. Ипак често може да се чује мишљење западних политичара и експерата о неопходности да му се да статус трасе међународног коришћења. Прилично чудно. Тим пре што Русија не планира да узима ни од кога транзитне таксе, а у перспективи као комерцијалне услуге спремна је да осигурава пратњу каравана бродова атомским ледоломцима, као и њихово пуњење горивом и ремонт у усупутним лукама.

Григориј Милењин,