Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Украјина: Лов на вештице

Украјина: Лов на вештице

01-05-2014 11:48:54 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Украјини је у току прави "лов на главе" руских диверзаната. Сваки дан у украјинским медијима се могу прочитати страшне приче о гомили руских специјалаца који се скитају по Украјини и периодично падају у руке СБУ.

Игор Коломојски, други по богатству човек у Украјини и губернатор Дњепропетровске области, објавио је награду за хватање руских диверзаната. 17 априла његов заменик Борис Филатов обратио се житељима Донбаса са facebook-а:

- Браћо наша која говорите руским језиком. Изгубљена. Дезорјентисана. Купљена слатким обећањима ниткова. Ми имамо предлог. За сваку враћену ствар исплаћује се награда - за аутомат 1.000 долара, митраљез 1.500 долара, бацач граната 2.000 долара. За сваког преданог "зеленог човека" (руског војника), најамника који је ушао на нашу заједничку територију и покушава да нас увуче у братоубилачки рат - награда је 10.000 долара. За свако ослобођено здање, предато месној власти и под заштиту специјалне јединице "Донбаса", батаљон "Дњепр" - награда је 200.000 долара.

Екипа од 8 људи из Дњепропетровска пустила је у рад сервис "ЗелЧел" који треба да помогне брзом откривању и хватању руских специјалаца. Суштина сервиса се огледа у томе, да корисници уз помоћ прилога за мобилни телефон могу да размењују информације о локацији руских диверзаната, фотографије и кординирају своја дејства. Награда од 10.000 долара ће бити подељена између учесника акције заробљавања. Сервис је за сада потпуно бесплатан, али покретачи програма моле ловце да жртвују по 1% награде на развој овог пројекта.

Сам вођа "Десног сектора" Дмитриј Јарош одлучио је да пренесе свој штаб из Кијева у Дњепропетровск, како не би допустио "ширење кремљове заразе". При том, он је оповргао информацију да га плаћа Игор Коломојски:

"У политици ми не користимо новац олигарха. Али када је рат, ми немамо ништа против да они финансирају армију".

Подаци о хапшењу рускох диверзаната су више него конфузни. 17 априла СБУ је објавила, да је за последњих месец ипо ухапшено 117 грађана Русије, умешаних у "екстремистичке делатности" на територији Украјине. Недељу дана касније, 23 априла, саветник в.д. председника Украјине Игор Смешко саопштио је о хапшењу 25 руских диверзаната, а заменик начелника неког "Штаба националне заштите Дњепропетровске области" о хватању 11 сепаратиста. Како је устврдио "начелник штаба", сви они су грађани Русије и свим "ловцима" је одмах била исплаћено по 10.000 долара за "главу".

27 априла министар унутрашњих послова Арсен Аваков, на украјинској ТВ "Интер", изјавио је да да су кијевски затвори препуни провокатора који прете стабилности Украјине.

Интересантно, да нико од представника кијевске власти није навео никакве доказе својих речи, чак ни индиректне. Чак је и шеф мисије ОЕБС у Доњецку Клаус Циликенс саопштио да нема доказе о присуству иностраних војника у Донбасу, нити на територији Украјине.

"Да вам кажем, постоје назнаке да су деловали консултанти на територији Украјине. Али јасних доказа за то немамо."

О руским специјалцима са професионалним уважењем говори и начелник Антитерористичког центра СБУ Василиј Крутов.

"Ми заиста имамо посла са веома озбиљним квалификованим, професионалним опонентом. Заиста, треба подвући да они раде веома професионално. Треба им одати дужно поштовање - добар ниво спремности, техничко знање, практика - веома висока. Ти људи су већ били на многим врућим тачкама."

Из свега горе наведеног долази се до закључка, да је руски спецназ на територији Украјине - неко привиђење, о којем не престају да причају украјинске патриоте, али којег нико није видео. Како је једном приликом рекао министар одбране Русије Сергеј Шојгу:

"Тешко је тражити црну мачку у мрачној соби, посебно ако је та мачка паметна, смела и пријатна... После тако гласних "открића" о умешаности руског спецназа у догађаје у Украјини, оставља се утисак да су данас борбено најспремније украјинске јединице – прес-центри".

Милена Цмиљанић,


Читајте више наУкрајина из минута у минут