Налазите се на страници > Почетна > Блог > Украјина – украдени новац?

Украјина – украдени новац?

01-05-2014 11:39:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Генерално тужилаштво Украјине изјавило је да активи изведени из земље за време председника Виктора Јануковича могу да се налазе тобоже у Русији. Како је рекао вршилац дужности генералног тужиоца Украјине Олег Махњицки, према последњим оперативним подацима реч је о 32 милијарде долара.

Ова изјава је била дата пред почетак преговора у Лондону о повратку несталих актива у Украјину.

Према мишљењу експерата које је анкетирао Глас Русије, ове изјаве нису ништа друго до фантазије актуалних украјинских власти. Чуде и наведене суме. Аналитичари сматрају да је цифре Генерално тужилаштво Украјине узело паушално. И тешко да се може говорити да су ове изјаве засноване на истрази. То све изгледа као жеља да се још једном забибери чорба Русији, сматра начелник аналитичке управе Банке БКФ Максим Осадчиј.

- 32 милијарде долара... Мислим да је то ипак велика размера, чак за такву земљу као Украјина. Па и Јанукович није био тако дуго на власти да украде тако велике суме. Ако већ има где и да се тражи, онда најбоље негде у Европи, на пример у Швајцарској, Аустрији. Али тешко у Русији. То ће бити прилично снажна пи-ар кампања која добро корелира са санкцијама.

Ескалација око Украјине се наставља, кажу експерти. У вези са чиме Лондон, Вашингтон и Кијев траже додатни повод за надувају још један скандал око законито изабраног председника Украјине Виктора Јануковича. Поред тога, Лондону и Вашингтону је потребан нов повод како би се појавила шанса да се меша у унутрашње ствари Украјине. Не тако давно у америчким медијима су се појавиле публикације у којима се говорило о невиђеном богатству председника Русије Владимира Путина. Ипак трагови тог богатства нису пронађени. И сада је очигледно дошло време да се промени плоча и да почне да се говори о невиђеном богатству Јануковича. То све је само игра за публику, каже Директор за међународне пројекте Института за националну стратегију Јуриј Солозобов.

- Несумњиво популистичка изјава. Она је намењена за обичне грађане за које су и милион и милијарда невероватно велике суме. И јасно је да новац неће доћи до обичних пензионера или да ће отићи у украјинску привреду. Пре ће бити подељен међу банкама. Зна се да једна швајцарска банка која проналази да је новац зарађен нечастно, има до 20% од рачуна. Јасно је да је то весела игра реализације туђег новца.

Ових дана у Лондону се разматра како да се Украјини врати тобоже украден новац. Састанак помпезно називају форумом. А нема никаквих доказа да су паре изнете, ко их је украо, да ли их је уопште украо. Не треба заборавити уз то да је савремени финансијски свет транспарентан. Сви приливи се документују и фиксирају. Без трага не може да се пребаци с рачуна на рачун ни цент или копејка. И 32 милијарде о којима је реч тим пре нису могле да нестану без трага.

Олег Обухов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут