Циркус допутовао: Лондон тражи новац Украјини. Уз фамфаре и с помпом

30-04-2014 12:28:49 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


У лондону 29. и 30. априла САД, Британија и представници самопроглашене кијевске администрације решили су где и како да траже украдене у Украјини милијарде долара западних инвестиција, зајмова и финансијске помоћи. Овде је био организован Форум повратка актива у Украјину.

Конференција „трагача“ у Лондону чуда је ствар. Финансисте и банкаре увек брине јавност: новац, као и њихово тражење, никада не воли буку. И лондонски сусрет у том смислу делује као шоу, а не као озбиљан посао, сматра познати руски политиколог, главни уредник аналитичког портала Тера Америка Борис Межујев.

- Наравно, реч је о форми политичког притиска. Чини се сасвим нескривен покушај да се покаже да сви који су против Америке, Европе, западног избора – корупционари су. А сви који су за њих, то су идејни људи. Све то је чисто пропагандна вежба, елемент оног што се назива „блага сила“. За такве циљеве фигура Јануковича као најкорумпиранијег председника Украјине делује врло примамљиво из сасвим јасних разлога.

23 године независности показале су да су се сви без изузетка украјински председници, премијери и министри одликовали необичном способношћу да конвертују власт у сопствене милионе и милијарде. Али нова власт решила је да све отпише на Јануковича.

Арсениј Јацењук уочи лондонског сусрета оптужио је „режим Јануковича“ за крађу фантатичних суми. Тобоже од 2009. до 2013. године нестало је 20 милијарди долара златних резерви Украјине, 37 милијарди зајмова, у офшор зоне било је пребачено 70 милијарди долара. И остало је дугова још за 70 милијарди.

Неки експерти директно говоре да конференција у Лондону више подсећа на саветовање „купаца украдених ствари“ о проблему оног што су украли њихови клијенти. Јер САД, Британија, Швајцарска, Лихтенштајн и остали учесници тражиће сопствени новац. Све што су крале генерације украјинских „демократских управитеља“ долазило је у Украјину у виду инвестиција и зајмова са Запада. И одлазило у западне офшор компаније, банке и некретнине.

Сва ова трагања уопште нису бесплатна. Крајем 90-их и почетком 2000-их генерално тужилаштво је укључило у трагање за милионима које је украла Јулија Тимошенко америчку компанију UNICO, и она је тражила 12% од нађеног. Нису нашли ништа из разлога победе првог мајдана 2005. године и доласка на власт Јушченка.

Руски експерти директно кажу да нова украјинска власт не треба да се радује конференцији, већ да се плаши. Зато што ако Запад има компромитујући материјал о Јушченку, о њима има још већи. А на власт у Украјини после псеудореволуције су дошли они који су на овој власти већ били, подсећа Борис Межујев.

- Многе личности украјинске елите раније су фигурирале у кривичним случајевима. Међу њима је министар унутрашњих послова Арсениј Аваков. Лидер Баткившчине, кандидат за председника Јулија Тимошенко више пута је била оптуживана за умешаност у читав низ корупционих скандала. Између осталог везаних за бившег премијера и патрона њеног гасног бизниса Павла Лазаренка, који је седео 9 година у америчком затвору. Финансијска сумњивост ових људи врло је добро позната Американцима. И они одлично схватају да ако учине корак у страну, и њих ће стићи судбина Павла Лазаренка.

Лазаренко је био задржан 1999. године на аеродрому у Њујорку и после суђења почетком 2000-их одседео у затвору на основу оптужбе за корупцију и прање новца. До сада живи у САД. Он је присвојио око 200 милиона долара. У САД Лазаренка су испитали по пуном програму и сакупили компромитујући материјал за све политичаре Украјине. Посебно је добро познавала Лазаренка гасна принцеза Јулија Тимошенко. Управо захваљујући његовој протекцији компанија Тимошенко Јединствени енергетски системи Украјине достигла је финансијски процват крајем 90-их. А затим су је оптужили за неплаћање пореза од много милијарди. Уз помоћ уцене на основу досијеа Лазаренка САД могу мирно да контролишу сваки корак Јулије Тимошенко. Тако да јој победа на председничким изборима не предстоји. Вашингтон одавно рачуна на „чоколадног краља“ и ослонац Мајдана Петра Порошенка.

Андреј Федјашин,