У Украјини до краја маја може почети грађански рат

30-04-2014 10:59:13 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Према мишљењу заменика директора истраживачког програма Савета за спољну и одбрамбену политику Дмитрија Суслова, рат између становништва Украјине може почети 26-27. маја.

Дмитриј Суслов сматра да се присталице федерализације Украјине неће задовољити малим амандманима на Устав земље и зато неће моћи да се избегне сукоб са Кијевом, преносе РИА Новости.

„Грађански рат у Украјини може почети 26-27. маја ове године, јер присталице федерализације, наравно, неће никуда отићи и, очигледно, да се неће задовољити површинским амандманима украјинског Устава, који неће мењати ни суштину ни основе унутрашњег уређења државе“, изјавио је заменик директора истраживачког програма Савета за спољну и одбрамбену политику.

Он сматра да садашња ситуација и унутрашњи сукоби у земљи иду на руку САД и онима који су незаконским путем дошли на власт у Кијеву. Они морају да организују изборе „без обзира на цену“. „Истовремено, чињеница да се избори неће одржати на целокупној територији Украјине, не смета ни САД, ни кијевском руководству“, изјавио је експерт.

Према речима Дмитрија Суслова, ни Вашингтон, ни „власти којима он управља“ не испуњавају обавезе женевског договора за решавање украјинске кризе.

Подсетимо да је у Женеви 17. априла одржан сусрет поводом регулисања украјинске кризе. Учесници преговора су позвали стране у конфликту да разоружају паравојне формације, врате власницима незаконито заузете зграде, ослободе окупиране улице, тргове и друге јавне површине у свим градовима Украјине. Осим тога, планирана је амнестија за све демонстранте, који нису починили тешке злочине.

Без обзира на споразум, украјинска армија је наставила операцију на истоку земље у рејонима Краматорска и Славјанска, где су се утврдили припадници народне војске. Осим Краматорска и Славјанска, присталице федерализације имају јаке позиције у још неколико градова Доњецке и Луганске области.

Русија је више пута оптужила Кијев да не ради ништа по питању испуњавања женевских обавеза. Москва је захтевала од Кијева да престане са операцијом на истоку земље и разоружа све паравојне формације.

Читајте више наУкрајина из минута у минут