Словачка иступила против реверсних испорука гаса Украјини

23-04-2014 04:04:40 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/doc 1.0 /cc-by-nc/ vostok.rs |


Словачка не жели реверсне испоруке европског гаса Украјини преко своје територије, мада је ЕУ одавно намеравала да тамо испоручује гас. Али технички реверс је врло компликовано извести.

Једина прихватљива варијанта била би транзит кроз Словачку. Ипак Словачка неће кршити уговоре са Гаспромом и вршити реверсне испоруке Кијеву, изјавила је Братислава. Део цеви између две границе по уговору припада Гаспрому и сва питања реверса треба да решава руски холдинг. Зато једина варијанта физичког реверса европског гаса у Украјину може да буде изградња новог гасовода.

Али преговори о том пројекту су зашли у ћорсокак и актуелна изјава Братиславе може да стави тачку на то питање. Словачкој није погодно да крши договор са Гаспромом. Као прво, она потпуно зависи од руског гаса. Као друго, Гаспром је платио унапред коришћење свих капацитета система за транспорт гаса Словачке, мада користи цевовод делимично. Тачније Братислава ризикује да изгуби велики новац за транзит. Како сматра директор аналитичког одељења инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски,

- Идеја са реверсом од самог почетка за економисте је деловала као нереалистичан пројекат. Када се по цевоводу гас креће у супротном смеру, јасно је да директним правцем гас не може да стигне. Зато реверс, посебно за такве земље као што је Словачка, то је врло ризичан подухват.

Словачка је предлагала да се изгради цев дужине 400 метара и да се спроведе до украјинског система за транспорт гаса. Пројекат је процењен на 20 милиона долара. Кијев нема за то новац, а инвеститорима су потребне гаранције да ће се гас куповати. Али нема с ким да се договара и то Братислава одлично схвата, уверени су експерти. Већ скоро готов уговор за изградњу цеви не би био потписан на иницијативу самих украјинских власти. Кијеву не одговара систем ”узми или плати”, када се уговара одређени обим гаса, и мада земља може да купи мање, дужна је да плати читав обим. По таквој схеми сада Украјина ради са Гаспромом. Али не испуњава услове уговора и одбија да плати. Директор Института за енергетику и финансије Владимир Фејгин сматра да у актуелним условима изградња гасовода није могућа.

- Технички реверс је повезан са изградњом додатних капацитета. 20 милиона долара су мале паре за таква озбиљна питања. Али ако Украјина није спремна да пружи гаранције да ће се инвестиције исплатити, дијалог није озбиљан.

Раније је немачка компанија RWE изјавила о почетку испорука гаса у Украјину преко Пољске. Ипак максимални обим таквих испорука је највише 5 милијарди кубних метара годишње. А Украјини је неопходно најмање 25 милијарди кубних метара. То значи да ће Кијев морати да се договара са Гаспромом и прво да плати дугове који су већ достигли 2 милијарде 200 милиона долара.

Татјана Голованова,