Максмимилијан Волошин – геније Коктебеља

20-04-2014 08:51:10 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Кримски Коктебељ. Живописно насеље на самој обали Црног мора заувек је везано за име легендарне, загонетне личности – песника, сликара, преводиоца, критичара, филозофа Максимилијана Волошина.

У време Сребрног века појава на карти Крима Дома Песника који је он направио постала је културни догађај, а сам дом Волошина место које је привлачило стваралачку интелигенцију не само у Русији, већ и у Европи, остао је и дан-данас.

Химера Максимилијана Волошина један је од најзанимљивијих музејских комплекса на Криму. Меморијалне куће и музеји који улазе у њега представљају културу Сребрног века и каснији развој руске уметности, рођене и одгајане у том крају. Химера је уметнички лик Крима који нас шаље у античку историју, лик земље која чува трагове култура минулих народа. Управо тако је ово место видео Максимилијан Волошин, који га је после Хомера назвао Химером.

Волошин је допутовао у Коктебељ са 16 година заједно са мајком. Десет година касније, после школовања у Москви, путовања по Европи и Азији, две године живота у Француској, Волошин се вратио. И на купљеном плацу поред мора почео је да гради исти тај Дом Песника. Дом који је видео као место стваралаштва и пријатељског разговора. Дом који је необично хармонично био уклопљен у коктебељски пејзаж. Још за живота власника, почетком 20. века, овде је боравила сва авангарда руске уметности – Николај Гумиљов, Осип Мандељштам, Марина и Атастасија Цветајеве...

У дому Волошина никада нису делили људе на сталеже и убеђења. Личност човека, његова душа – ево шта је било важно. Он је трудио да помири завађене, полазило му је за руком да буде објективан, не жртвујући при томе сопствена убеђења.

Карина Ивашко,