Јалтинске руже за Антона Чехова

20-04-2014 08:43:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Полуострво Крим је увек било гостољубив дом за људе од уметности и књижевности. Тако је велики писац Антон Чехов провео на Јалти последњих пет година живота. Овде су се појавиле чувене драме Вишњик и Три сестре, као и његова приповетка Дама с псетанцетом, чија радња се одвија управо у том црноморском граду.

Чехов је допутовао у Крим на лечење. Туберкулоза није оставила избора: Крим и само Крим! 1898. године породица Чехов је решила да се настани на Јалти. Писац је изградио кућу од локалног белог камена – одмах су је назвали Бела викендица. Сада је она позната читавом свету као музеј Чехова. Између осталог од самог почетка, чим се појавила, пишчева кућа је одмах постала местом културног ходочашћа и центар теже. Како би разговарао са Чеховом на Јалту је долазио Лав Толстој, Максим Горки. У Белој викендици дуго су гостили тада млади писци Иван Буњин и Александар Куприн. Уз то око Чехова је одмах почео да се врти друштвени живот! Познати крњижевни критичар, доктор филологије, професор Московског државног универзитета Владимир Катајев каже:

- На Јалти он није само живео, већ од самог почетка – са њему својственим осећањем дуга према друштву – постао је центар теже за оне који су хтели да помажу болеснима, посебно писцима, као и учитељима и другим људима који су долазили на Јалту на лечење. Учествовао је у сакупљању новца и у бригама око смештаја тих људи. Многи су му, затим, са захвалношћу писали.

1898. године московско позориште МХАТ поставља Чеховљевог Галеба, и скоро одмах за њом другу драму писца, Ујка Вања. Чехов толико жели да види представу. Али лекари су неумољиви: из Јалте ни на метар. Тада је читава трупа чувеног позоришта заједно са Станиславским дошла на Крим: прво су дали неколико представа у Севастопољу, а затим осам дана на Јалти. Осам дана одушевљења за љубитеље позоришта! Уметници су показали најбоље поставке са репертоара, међу њима Галеба и Ујка Вању. Чехов је био на представама. Публика је била одушевљена, аутора су позивали на бис...

Сада позориште на Јалти носи име Чехова и редовно одржава међународни фестивал Позориште. Чехов. Јалта, где долазе трупе из целог света. Јалта је оставила огроман траг у стваралаштву писца, сматра Владимир Катајев.

Живот Јалте и живот Чехова на Јалти најбоље се виде у његвој преписци. У сабраним делима Чехова последња четири тома писама се читају као занимљива проза – и сви догађаји везани за Јалту тамо су представљени... На пример, само у Дами са псетанцетом радња се одвија на Јалти. Али ко зна како су се у Три сестре и Виљњику, у појединим причама одразили утисци стечени управо на Јалти. То је тајна стваралаштва.

Чехов је открио Крим не само свету, већ и сународницима, уверен је писац, историчар руске књижевности Алексеј Варламов.

- Најпрецизнију, најодмеренију, не романтичарску као код Пушкина, већ лекарски суву оцену дијагнозу, суштину улоге Крима у руском животу дао је Чехов и својим животом на Криму, и причама... Само Дама с псетанцетом колико вреди. Мислим да је Чехов учинио Крим бесмртним.

Врло скоро, у априлу, у јалтинској Белој викендици биће одржани јубиларни 35. Чеховљеви дани – међународна конференција проучавалаца Чеховљевог дела. Спомен-музеј и чувени врт који је писац обожавао припрамају се да приме госте. Управо у априлу почињу да цветају руже које је Чехов посебно волео.

Рита Болотска,