Крим ће потпуно прећи на рубљу у мају

20-04-2014 08:05:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Крим ће потпуно прећи на обрачуне у рубљама почетком маја, - изјавио је извршилац функције шефа републике Сергеј Аксјонов. Према мишлењу експерата, убрзавање прелаза ће омогућити републици да се брже угради у финансијски систем Русије. Осим тога, то ће обезбедити уштеђевине становника Крима, капитал компанија.

Прво се претпостављало да ће рубља и гривна истовремено бити у оптицају на територији Крима и у Севастопољу све до јануара 2016. године. Такав редослед је био уписан у закон о улажењу Крима у састав Русије. Међутим, време диктира своје услове. Када се добро промисли, шта се дешава у економији Украјине, нема разлога да јој се завиди. Земљи прети банкрот. О томе сведочи курс гривне. Она је веома нестабилна. Њена вредност у односу на светске валуте стално пада. Крајем јануара долар је био једнак 8 и по гривни, данас већ вреди 11 и по гривни. Што брже Крим пређе на обрачуне у рубљама, то је боље за економију републике, и за бизнис, и за становнике тог полуострва, - каже директор управе валутних тржишта финасијске групе БКС Павел Андрејев.

- Прелаз од једне валуте на другу у било ком случају је процес доста сложен. Како сведочи искуство Прибалтике – ове је године једна од њих прешла на евро – била је збрка у ценама, збрка у формирању цена. Међутим, то је обавезан сложени процес, што брже се он оствари попут необходне операције, то је боље. То неће озбиљно утицати на грађане. Судећи по информацијама из Крима, народ се са разумевањем односи према тешкоћама, тим пре што на време добије плате и пензије, нема неједнаког мењања, тамо је све нормално. Народ се брзо навикава на рубље.

И економисти, и експерти су уверени да су кримска оделења руских банки спремна да убрзају процес, те пређу на обрачуне у рубљама. Потпуно је реалан рок од 2-3 недеље. Свакако, банкари морају да раде заврнутих рукава. Како је истакао у интервјуу Гласу Русије руководилац Центра економских истраживања Института глобализације и социалних кретања Василиј Колташев, не сме се да се губи време.

- Банкарска сфера једноставно мора да обави тај прелаз без одуговлачења. Пре свега то је одвајање од потпуне финансијске нестабилности, јер украјинска економија доживљава пропаст, уркајинска валута просто сведочи о томе. У гривнама је немогуће обављати обрачуне, ни сачувати уштеђевине. Добијени једног дана профит сутрадан се претвара у губитак. Компаније не могу да нормално воде обрачуне у рубљама. Ситуација ће се кардинално променити, јер Русија данас нема проблеме, које има Украјина.

Експерти истичу да пуновредни оптицај рубље на Криму и руски стандарди финансијског система ће омогућити републици да се брже отараси украјинских финасијских проблема и слабе економије.

Олег Обухов,