Налазите се на страници > Почетна > Блог > Преваре с румунским пасошима

Преваре с румунским пасошима

20-04-2014 12:51:07 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/peatc/сс-by-sa 3.0/ vostok. |


Румунске снаге безбедности претражиле су градску већницу града Васлуј. Тржили су организатора криминалних схема издавања румунских пасоша становницима Молдавије. И судећи по свему, нашли су га. Према информацијама истраге, криминална група је радила неколико година.

Од 28. априла ЕУ укида визни режим са Молдавијом. Сада грађани Молдавије могу да се законито налазе у земљама ЕУ 90 дана у року од пола године. Истина, без права на рад, што и јесте за већину грађана разлог одласка у Европу. Ипак многи грађани Молдавије, почев од 1991. године могли су да добију могућност да путују у Европу по поједностављеној схеми – са румунским пасошем. Ради добијања румунског држављанства треба имати бар једног директног претка који је живео на територији Молдавије до 1940. године. Сада за ову процедуру чак није потребно знање румунског. Ипак директне претке из Бесарабије немају сви, а стандард у Молдавији тера људе да одлазе на рад у друге земље. Говори становница Кишињова Надежда.

- Не могу себи да прибавим румунски пасош. Моја мајка је из Русије, али деда је одавде, из Бесарабије. Али некада је мењао презиме, а документа која то потврђују не могу да извадим. Одавно је изгубљен архив. И шта у таквом случају може да се уради? Тражили смо свакакве могућности. Вероватно могу да се нађу посредници који ће пробати да помогну.

Посредници заиста могу да се нађу – Кишињов је на све стране облепљен огласима где нуде да за солидну суму (од 1000 евра и више) румунско држављанство. При томе пасоше обећавају праве-правцате. Управо зато пре неколико година румунска амбасада у Молдавији скоро у потпуности је обновила састав сарадника, специјалне службе из Букурешта пронашле су тамо алармантне случајеве корупције. Чинило би се да сада после добијања безвизног режима за Молдавију, потражња за румунским пасошима треба да опадне. Ипак претрес и одузимање докумената у градској већници града Васлуја показује да потражња постоји, као што постоји и корупциона понуда. О узроцима ове појаве размишља политиколог и бивши представник Молдавије у УН и Савету Европе Алексеј Тулбуре.

- Вековима Румунија се не разликује превише од Молдавије. Тамо је иста ситуација са корупцијом и тамо где постоји неки интерес и могућност да се неке услуге пруже брже, мимо закона, то се дешава. Зашто до данас добијају пасоше? Не треба заборавити да румунски пасош пружа могућност рада у ЕУ. Молдавски ће дати право слободног кретања, али без права рада. Људи имају разне задатке и мислим да коначно увођењем слободног режима виза за Молдавију, интересовање за румунске пасоше ће опасти.

Од 1991. године до данас румунске пасоше добило је најмање 400 хиљада грађана Молдавије. Колико њих је добило румунско држављанство незаконито, користећи корупционе схеме, ми очигледно више нећемо сазнати. Али експерти су уверени – за сада Молдавија остаје најсиромашнија земља Европе, одлив становништва из ње је неизбежан. И није важно шта ће тачно служити као средство кретања – безвизни режим са ЕУ или румунски пасош. Главни циљ је сан о животу у људским условима и са достојном платом.

Сергеј Цуркану,