На Венери пронађени живи вулкани

18-04-2014 11:23:25 | | Глас Русије, фото: NASA/GSFC/Arizona State University/ vost |


Међународни тим планетолога на челу са руским научником доказао је да се на Венери и даље дешавају вулканске ерупције. Научници су годинама тражили потврду за то. Шанса да се добије доказ била је мала, њена вероватноћа је процењивана на 8%. Али Јевгенију Шалигину и његовим колегама на крају је пошло за руком да нађу активне вулкане на овој планети.

Венера је густо обавијена отровном измаглицом. Научници су више пута износили претпоставку да је то продукт вулканских ерпуција на планети у далекој прошлости. На Венери постоје и живи, активни вулкани, утврдио је тим планетолога из Института за истраживање Сунчевог система удружења Макс Планк на челу са руским научником Јевгенијем Шалигином. Реферат са резултатима истраживања представили су научник и његове колеге на Конференцији о планетологији и селенологији у Хјустону.

Истраживачи су пронашли 4 плутајуће беле мрље у релативно младој рифтној долини – територији са повећаном сеизмичком активношћу под називом Ganiki Chasma. Овај регион Венере више пута је фотографисао инструмент Venus Monitoring Camera, постављен на орбиталном уређају Venus Express.

Планетолози су саставили мозаик снимака начињених за време орбиталних пролазака, после чега су израчунали површински интензитет плутајућих белих мрља. Четири „бљеска“ била су много топлија од све остале површине Венере: 526-826 степени Целијусових у поређењу са просечних 426-467 степени. То су очигледни знаци сеизмичке активности.

Све четири тачке налазе се поред планине Мат, највишег вулкана на Венери. Раније су научници сматрали да је последњи пут он имао ерупцију пре 10-20 милиона година. Са тачке гледишта геологије, то је исто што и јуче, објашњава Шалигин. Ипак снимци доказују да је бљесак поред Мат отисак савремених потока лаве, који се простиру скоро 30 километара у дужину.

Дошли смо до закључка да на Венери и данас постоје ерупције вулкана, резимира Јевгениј Шалигин.

Олга Соболевска,