У Русији направљена летећа метеоролошка лабораторија

18-04-2014 11:21:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији се појавио јединствени авион-лабораторија за проучавање атмосфере Земље. Она је направљена на бази авиона Јак-42. У авиону је скоро стотина уређаја, а путничких места свега 14 - за оператере који контролишу рад те сложене опреме.

Истовремено у ваздуху може да се врши до 1000 мерења: влажности, температуре, хемијског састава облака, нивоа радијације, истиче огледни оператер Дмитриј Кирин:

- Наши уређаји нам омогућавају да извршимо мониторинг атмосфере, како бисмо лакше схватили физичке процесе. У ваздуху ми се уклапамо у природну атмосферу, налазимо се унутар процеса које проучавамо. Никаква копнена лабораторија не може да се мери са таквим условима.

Пробе летеће лабораторије су већ завршене. 1500 сати лета. У ваздуху је проверена свака полуга, свако дугме. Експерименти су вршени на висини од 9000 метара, а добијени пдоаци су обрађивани у авиону, за неколико минута.

За паметни авион већ се заинтересовала Руска космичка агенција. Метеоролошка мерења у ваздуху жели да искористи за усавршавање сателитских система. Резултати истраживања ваздушне лабораторије користиће и у гелошком извиђању, шумарству и пољопривреди. Наравно, прогнозе синоптирача ће постати тачније, уверен је министар природних ресурса и екологије Русије Сергеј Донској:

- Већ постоје наруџбине од војних и цивилних ресора. Али у датом тренутку главни задатак који ће вршити овај авион постављају метеоролози.

Само научна опрема на том авиону тешка је 7,5 тона. Она је смештена чак у одељењу за пртљаг. Тамо је постављен уређај за распршивање течног азота. Како је изјавио шеф руских метеоролога Александар Фролов, уз помоћ њега може се у сушним регионима изазвати киша.

У САД, земљама Европе одавно прате стање животне средине из ваздуха. Ипак, како изјављују руски стручњаци, нигде на Западу таквих снажних, полифункционалних ваздушних лабораторија нема. За отварање руске летеће лабораторије биле су потребне две године.

За сада летећа метеоролошка лабораторија Јак-42Д постоји у једном једином примерку. Редовни рад започела је у марту ове године. први страживачки лет – у Арктик.

Сергеј Каљакин,