У Јакутији се тражи пали метеорит

18-04-2014 10:45:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Научници јакутског Института за космофизичка истраживања и аерономију траже пали метеорит. Почетком марта становници насељених места у Виљујском рејону у Јакутији су видели јарку експлозију на небу. По саопштењу Роскосмоса тог дана није вршено никакво лансирање ракета. Стручњаци су уверени да је Земљанима у госте дошао још један у низу небеских пројектила.

После разговора с очивицима сарадници Института су одредили трајекторију кретања небеског тела. Пошто се осим блеска чуо и звук претпоставили су да је болид долетео до површине Земље и кренули су у потрагу за њим. Прво су хеликоптером надлетали зону у којој се претпоставља да је болид пао, рекао је за „Глас Русије“ шеф лабораторије за оптику атмосфере Института за космофизичка истраживања и аерономију „Шафер“ Семјон Николашкин.

- Засад нисмо нашли метеорит. Летели смо хеликоптером и тражили – нема никаквих оштећења. По правилу, мали болиди експлодирају и потпуно сагоревају у атмосфери. Ако нађемо неке трагове у виду прашине и крхотина, то ће бити велико достигнуће.

Димензије болида који је пао по прелиминарним проценама износе око метар или нешто мало више. Представник катедре за оптику атмосфере Института за космофизичка истраживања и аерономију нема сумње у то да је у питању стварни објекат, а не оптичка појава.

- Имамо видеоснимак. На њему се види да се тело кретало одређеном трајекторијом.Претпоставља се да је то био камени астероид, по нашим прорачунима, експлодирао је на висини од око 20 километара. Могао је да се распадне, а неки делови су могли пасти на земљу.

Научници не намеравају да обуставе трагање. У најскорије време ће се упутити на место на којем се претпоставља да је болид пао, па ће метеорит тражити на земљи. Треба да стигну да обаве експедицију док још има снега: кад се истопи, трагови ће нестати и биће тешко било шта пронаћи:

- Нисмо ни очекивали да ћемо наћи неки већи комад. Чак и од чељабинског метеорита је пронађена крхотина величине око пола метра. А наш метеорит је мањи, зато очекујемо само ситне фрагменте, испод снега се они не могу наћи из хеликоптера.

Стручњаци имају шансе, тим пре што се и годину дана касније у Чељабинску и даље могу наћи делови метеорита који је пао 15. фебруара 2013. године. Сасвим недавно је испод слоја глине уз помоћ ехолога пронађен велики фрагмент: у пречнику има око два метра, а тежак је око једне тоне. У октобру прошле године из језера Чебаркуљ је извађена крхотина тешка око 650 кг. А укупна маса метеорита „Чељабинск“ по проценама астронома износила је 11.000 тона. На Земљу је пала много мања количина – од 4 до 6 тона.

Јелена Ковачић,