Европски „суперрегулатор“

17-04-2014 05:30:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


„Ови потпуни идиоти из ЕУ желе да пропишу још и машине за кафу“ – узвикнуо је ових дана немачки Интернет-портал Volkszorn.Blog.de у материјалу Гнев народа.

Тако емоционално портал је прокоментрисао одлуку ЕУ да забрани у земљама јединствене Европе производњу и продају машина за кафу које нису опремљене функцијом за аутоматско искључивње и подршку задате температуре. Објашњење чиновника тим поводом је потреба борбе за уштеду струје.

Манија регламентације свега и свачега у проклетој европској бирократији заиста не зна за границе – пише, између осталог поменути портал – Ови лудаци би хтели сада да утврде и дужину кувања кафе – не више од 5 минута. Разумније би било да се искључе сами ови идиоти из ЕУ од струје, како не би могли више да намећу своје сумануте идеје читавој Европи. Али ништа, 25. маја 2014. имаћемо добар повод да им махнемо руком, читавој тој европској бирократији одвојеној од живота, недемократској и уображеној.

Отворено негодовање аутора дато у врло непријатној реплици на рачун бриселских коридора власти може се схватити. Оно није изазвано само тиме што су Немци познати у Европи као нација најстраснијих љубитеља кафе. У великој мери аутора, као и читаву армију његових колега из немачких и других европских медија који се данас изражавају отприлике у истом кључу – изазива самовоља бирократије у структурама извршне власти ЕУ. Милиони обичних европских грађана још негодију због недавних иницијатива Европске комисије да се обавезно поставе једнаки тушеви који смањују утрошак воде, или да се производе усисивачи мање снаге, како би се уштедела електрична енергија. И сада их терају у суштини да пију хладну кафу, зато што ће бити практично немогуће загрејати је.

Тешко да треба наводити све саркатичне примедбе на тај рачун, које су последњих дана испуниле странице европске штампе. Ако се уопште озбиљније оцене нове иницијативе Европске комисије, оне се своде на то да нова идеја бриселских чиновника не спада међу важне и актуалне. И тим пре она је неумесна у контексту избијања на финиш предизборне кампање за Европски парламент, у току које јача европски скептицизам, национализам и десни екстремизам.

Познати аустријски публициста и политиколог Андреас Унтерберг на Интернет-порталу ЕУ-Инфотек назвао је карактер делатности бриселских структура Европским суперрегулирањем. Набројавши убедљив списак бирократских ресора створених у оквиру ЕУ, као и директива и прописа Европске комисије које су у последње време угледале светлост дана, Унтерберг резимира:

- Регулисати, приморавати, потписивати, стандардизовати – списак углавном потпуно ништавних и чак штетних одлука може се наставити до у бескрај.

Последњих месеци лидери ЕУ укључили су такође у „регулисање“, ако се овде може искористити та реч, и украјинску кризу. Ипак примена двоструких стандарда приликом реализације датог покушаја претворила се за њих у потпуни губитак образа. Зато са ревношћу достојном најбоље примене, они разматрају данас све нове пакете санкција против Русије, коју упроно оптужују за главног кривца свега што се дешава у Украјини. Главну црту европске бирократије шеф катедре за европске интеграције Московскго државног института међународних односа Николај Кавешњиков карактерише као њену одвојеност од живота и политичких реалија:

- Ако се шире говори о имиџу бриселске бирократије, он је, благо речено, лош. Лош у првом реду зато што су то органи који мало подлежу изборности, и зато што, цитираућу познату политичку формулу, „страшно су далеки од народа“. Несумњиво, треба повисити на неки начин легитимност структура ЕУ. Али то је врло сложен процес, зато што су оне изграђене не по принципу поделе власти.

Нимало ласкаву оцену ЕУ у целини дао је у интервјуу за радио немачки експерт фракције левих у Европском парламенту, публициста Андреас Вер:

- ЕУ је изгубила своју легитимност. Криза је показала да ЕУ није својеврсна велика породица народа, која даје сваком њеном члану могућност да се развија и цвета. Још једном је постало јасно да у условима актуалног друштвено-политичког поретка равномерни развој државе није могућ.

Већ поменути портал ЕУ-Инфотек даје уочи европских избора даје не баш оптимистичну прогнозу: У већој мери него икад раније, читава сложена конструкција ЕУ прети да се покрене. Шта ту може да помогне? Вероватно не хладна кафа.

Олег Севергин,