Украјински транзит: ко ће платити за Кијев?

17-04-2014 05:08:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Нулте царине за гас за Украјину су постале ствар историје. Захваљујући мудрим дејствима украјинских управитеља Русија је морала да анулира такозване харковске споразуме о Црноморској флоти – тако да плаво гориво за Украјину сада кошта 485 долара за хиљаду кубних метара.

Кијев не жели да плати и прети да ће прекинути транзит у Европу. Владимир Путин је упутио своје предлоге лидерима 18 европских земаља. Председник је упозорио да неспособност Кијева да плати за гас приморава Русију да ограничи његове испоруке. То може да створи опасност по транзит у Европу.

За Гаспром је крајње важно да европљани учествују у решавању проблема пумпања гаса у украјинска подземна складишта. Ако овај гас у вредности од 5 милијарди дола ране буде похрањен наредних месеци, транзит у Европу за време зиме неизбежно ће бити прекинут, а кривицу за то европски потрошачи ће положити на Гаспром.

За спречавање кризе потребни су хитни преговори између Русије и европских партнера. У Кремљу су објаснили да је реч о преговорима са сваком европском земљом, а не са њиховим представником у лицу Европске комисије. Последња заузима врло чудну позицију.

Упечатљив пример делатности ове европске институције постало је фактички блокирање пројекта Јужни ток, мада се Гаспром успешно договори оса свим члановима ЕУ који учествују у пројекту. Мада варијнату да на крају остане без руског гаса европска комисија највероватније није разматрала, истиче потпредседник Центра за моделирање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- Сматрам да ће Европска комисија у датој сложеној ситуацији тражити било какве путеве изласка из ње. Између осталог, разматраће се и транспорт Јужним током и свим другим гасоводима. У противном сва та напетост ће се одразити непосредно на потрошаче руског гаса у ЕУ. У сваком случају, некаква усаглашена линија између Брисела и Москве ће бити нађена. Јер, независно од политике, економија треба да функционише.

Владимир Путин у свом писму подсетио је европске лидере: Москва само у гасној сфери пружила је Кијеву невиђене олакшице и попуст од укупно 17 милијарди долара, и при томе није тражила казне за мању количину узетог гаса од 18 милијарди. ЕУ у последњих неколико година, за разлику од Русије, није пружала Украјини никакву реалну помоћ. Европа користи украјинску економију као извор сировина и тржиште пласмана готове продукције. Па и у развој политичке кризе Брисел је умешао прсте – мада САД играју ту велику улогу, сматра старији аналитичар инвестиционе групе Норд-Капитал Роман Ткачук.

- САД не зависе од испорука руског гаса и притискају Европу да смањи наруџбине од Русије. То, наравно, Европи није повољно. Могуће је да је САД повољан радикалан сценарио. Тешко је, наравно, рећи – врло много фактора је повезано. Русија је највећи испоручилац енергената: потупити онако као што је то било у сценарију са Ираном - када је био објављен ембарго на испоруке нафте из ове земље – немогуће је. Свет превише зависи од нафте и гаса из Русје. Зато земље траже компромис.

Према мишљењу експерата, главни наручилац украјинске кризе је Вашингтон, који тажи варијанту усмеравања гасних токова у Еворпу, заобилазећи Русију. Овде се разговара о реанимацији већ чинило би се заборављеног пројекта Набуко. То је, сматрају САД, потребно учинити у кратком року, како би се на тај начин изоловала Москва.

Између осталог, сумрачни амерички геније брзо је реаговао на писмо Владимира Путина. Стејтдепартмент је писмо назвао уценом – и затражио да се не користе нетржишни механизми формирања цена. У вези са тим поставља се питање: шта би радио Вашингтон да му узимају гас, а не плаћају? Вероватно не би чекао неколико година: нетржишни механизми који разносе демократију по читавом свету одмах би били активирани.

Европа је такође реаговала. Комесар ЕУ за енергетику изјавио је да ради на плану помоћи Украјини за плаћање гасног дуга пред Русијом. Обећавају да ће се потрудити да се нови дугови не појаве. Реакција се може чак назвати адекватном. Перспектива смрзавања без руског гаса у току зиме отрежњује.

Игор Силецки,