Арктик – ново руско спремиште гаса

17-04-2014 04:56:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Нове милијарде кубних метара гаса. На руском копну испод воде на Арктику откривено је још неколико десетина налазишта угљоводоника. Засад се ради о још увек непотврђеним ресурсима у приобалним деловима Карског и Печорског мора.

Претпоставља се да се приликом експлоатације само Бајдарацке акваторије сваке године може добити 16 милијарди кубних метара гаса. Први гас се очекује већ до 2015. године. Специфичност налазишта је то што се налазе близу обале и на малој дубини.

Максимум 26 километара од обале и 10 метара до дна Печорског мора. Гас који је овде откривен, односно концентрација емитовања угљоводоника, дозвољава да се говори о томе да наслаге за које се претпоставља да овде постоје, могу бити врло привлачне и да могу оставити добар утисак на било ког инвеститора и на било коју компанију. У још повољнијем положају су налазишта угљоводоника у Карском мору. Од њих до обале има само 5 километара. Дубина налазишта је иста. Закључак стручњака је недвосмислен – експлоатација налазишта и даље вађење гаса ће бити много јефтинији. Поређења ради, Штокмановско налазиште кондензата гаса – једно од највећих и најперспективнијих на свету – налази се на шесто километара од обале и на дубини од 340 метара. И то што Русија са завидном регуларношћу открива нова налазишта угљоводоника је огроман плус и за земљу, и за руске компаније, уверен је генерални директор Фонда за националну енергетску безбедност Константин Симонов:

- Русија, чинећи нова открића, показује да је земља и даље има богате резерве и ресурсе. Постоји маса шпекулција о томе да Русији нестаје нафта, понестаје гас, а заборавља се да у земљи постоји проширено обнављање. Ми годишње у биланс упишемо више резерви него нафте и гаса које експлоатишемо. И то што се ова открића чине у арктичкој зони доказује перспективност проучавња Артика.

У Карском мору се већ низ година активно ваде угљоводоници. Тако да с освајањем нових налазишта не би требало да буде проблема, истиче заменик директора Института за проблеме нафте и гаса, члан-дописник РАН, доктор техничких наука Василиј Богојављенски:

- У Карском мору на Тазовској губи експлотација се врши још од 2013. године. На налазишту Јурхаровско прошле године експлоатација је износила око 2,6 милиона тона кондензата и око 38 милијарди кубних метара гаса. То је врло значајна експлоатација, и то не само у размерама руског копна испод воде, већ и читавог арктичког копна испод воде. Заправо, захваљујући експлоатацији Јурхаровског налазишта Русија је лидер у вађењу нафте и гаса с морских дубина од 2005. године. То није много познато, али је заиста чињеница.

Стечено је и огромно искуство, настављају стручњаци. А то што су будућа налазишта у близини обале, само иде у прилог радницима гасне индустрије. Постоје технологије за бушење хоризонталних бушотина на великим растојањима. Зато неће бити тешко освајање будућих налазишта у приобалним деловима Карског и Печорског мора. Захваљујући томе повећаће се рентабилност експлоатације за компанију. Неће бити потребне ни огромне платформе – вештачка острва. То и много друго повећава конкуренцију између компанија које ће бити заинтересоване за нове пројекте. И без борбе за право да буду партнери оператера будућих налазишта сигурно неће проћи, сматра Константин Симонов:

- Безусловно, биће конкуренције. Али, треба имати на уму да данас нема тако много компанија које поседују финансијске ресурсе и технологије: ExxonMobil, Eni, RoyalDutchShell, Total. Биће много оних који ће желети да учествују. Постоји велико интересовање за Арктик, између осталог, и за руски. Знамо да „Роснефт“ већ има пројекте с компанијом ExxonMobil у Карском мору. Чак ни санкције не утичу на ове пројекте. Зато ће све велике западне компаније бити спремне да преговарају с руским државним компанијама које ће највероватније бити оператери нових пројеката.

Роснефт намерава да ове године активира радове на постојећим пројектима на Арктику. Између осталог, годину дана пре планираног рока почиње рад на првој бушотини управо у Карском мору. По рачуници руских стручњака удео нафте која се вади на подводном копну арктичких мора за 10 година може износити до 5% укупног обима, а гаса до 10%. Ове цифре се наводе у пројекту Енергетске стратегије Русије до 2035. године. Интересовање странаца за арктичке пројекте на руској акваторији подстичу и међународни стручњаци. Тако по прогнозама Америчког геолошког друштва копно испод поларних мора садржи преко 20% неиспитаних резерви угљоводоника. Већи део припада Русији.

Олег Обухов,