Пријатељство са САД као начин самоубиства

16-04-2014 01:29:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Опасно је бити непријатељ Америке, али бити њен друг – фатално је. То је изјава Хенрија Кисинџера која пада на памет када САД у појединој тачки земљине кугле почињу, полазећи од текућих интереса, да се ослобађају њима лојалних политичара.

Нова жртва америчких интерса изгледа може да постане Хашим Тачи, један од оснивача ОВК, за чије чланове сада САД захтевају да им се суди.

Амерички тужилац Клинт Вилијамсон већ је сакупио велики досије о злочинима чланова бивше ОВК, и очигледно је да у било ком распореду снага, Тачијево име у току расправе сигурно ће се појавити. Онда – збогом политичка каријеро, а можда и слободо.

Жалосни резултат „пријатељства“ са САД закономеран је, сматрају угледни руски експерти. Мишљење Генералног директора Института за спољнополитичка истраживања и иницијативе Веронике Крашењиникове.

- Један од недавних примера за то шта се дешава са лидерима који сматрају да могу да се друже са САД делимично или напола – то је председник Украјине Виктор Јанукович. Постоји читава плејада примера када су политички лидери сматрали да са САД могу некако да се договоре у своју корист, од панамског диктатора Мануела Норијеге, до Садама Хусеина и Виктора Јануковича. Завршава се увек врло лоше, чак и погубљењем.

Да се сетимо да су Норијегу стрпали у затвор на 40 година. Хусеина су обесили, а Јануковича... Између осталог, законито изабрани председник Украјине за сада има среће, само су га сменили.

А сада дајeмо микрофон историчару Алексј у Пиљко, коjи се специјализује на историји међународних односа у другој половини 20. и почетком 21. века.

- Са САД може се договарати у условима баланса снага. Русија и САД због постојања снажног нуклеарног потенцијала равноправне су државе. Друга је ствар што Москва није увек хтела да користи овај свој потенцијал у дијалогу са САД и избегавала је политику конфронтације. Сада, можда то није превише добро, али шта да се ради, враћамо се 25-30 година уназад, када су односи СССР и САД описивани као конфликтни, али постојала је сарадња. У условима дисбаланса снага са њима је немогуће догаварати се.

Трећи наш саговорник, стручњак за проблеме глобалне управе Александар Наумов био је врло кратак:

- Одговорићу цитатом другог државног посленика, председника Аргентине Кристине Киршнер: Знате зашто у Америци никада неће бити државног удара? Зато што у Вашингтону нема америчке амбасаде!

И тако да резимирамо: на корист од односа са САД може да рачуна само лидер велике земље са снажним нуклеарним потенцијалом. Сви остали од Великог прекоокеанског друга боље да се држе на дистанци.

Вера Жердева,