Кисинџер је био у праву – САД издаје Тачија и своје саборце из ОВК

14-04-2014 12:47:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У чувеној драми „Ревизор“, коју је написао класик руске књижевности Николај Гогољ, постоји сцена са официрском удовицом која још увек служи као пример очигледне лажи и неуверљивог изговора за своје поступке, а данас би се том сценом могао описати начин на који се Сједињене Америчке Државе покушавају отарасити својих донедавних савезника из ОВК, односно Хашима Тачија.

Наиме, ради се о томе да се је амерички амбасадор у Приштини Трејси Џејкобсон изјавила да Вашингтон није против стварања специјалног суда за Косово који би се бавио ратним злочинима такозване Ослободилачке армије Косова, у којој је једну од кључних улога имао Тачи, што свакако значи да је са америчке тачке гледишта дошао тренутак да дигну руке од свог досадашњег штићеника и нарочито миљеника бившег државног секретара Медлин Олбрајт.

Мислећи на извештај Дика Мартија у коме се може препознати учешће Тачија у тешким неделима, Џејкобсон је рекла да је „важно да Приштина пошаље сигнал да је спремна да се суочи са тим оптужбама, које већ неколико година висе као црни облак изнад Косова“.

Она је потом подсетила на чињеницу да је Русија више пута критиковала Приштину због навода из Мартијевог извештаја и стога је закључила да би „за Косово било много боље да има суд са својим утицајем, него да то буде процес у Уједињеним нацијама са већим обимом, који не би био ограничен само на наводе из Мартијевог извештаја”, а то по свој прилици значи да би се у том случају открила америчка повезаност са деловањем ОВК.

Чврсту одлуку САД да натера Приштину да се сагласи са оснивањем суда за ратне злочине, потврдио је затим и председник косовске скупштине Јакуб Краснићи који је изјавио да је из Вашингтона стигла „јасна директива“ парламенту да мора гласати за тај предлог, а такође су убрзо уследили слични притисци и других западних амбасадора. Наравно, сасвим логично, све је то резултирало правом паником у редовима Тачијеве Демократске партије Косова, услед оправдане бојазни да ће се многи од њених чланова наћи на оптужницама будућег суда.

Подсетимо, у извештају Дика Мартија се каже да је самозвана Ослободилачка војска Косова починила разне злочине над србским цивилима, који укључују и трговину људским органима. Такође, у Мартијевом извештају се наводи да је НАТО на Косову извршио напад из ваздуха, а да је за операције на земљи била задужена ОВК, која је на северу Албаније имала тајне затворе у којима су Срби мучени и убијани.

Дакле, оснивање суда за ратне злочине на Косову на коме инсистира Вашингтон, очигледно ће се највише тицати бивших кључних припадника ОВК и Хашима Тачија, што значи да Америка сада издаје своје старе саборце. Стога, чини се да је ветеран америчке дипломатије Хенри Кисинџер био у праву када је својевремено дао искрено признање, дословно рекавши - „Бити непријатељ САД је опасно, али бити пријатељ САД је кобно”.

Ратко Паић,