Експедиција „Барнео“: 13 година на Арктику

30-03-2014 03:16:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На Северном полу почиње да ради руска експедиција „Барнео-2014“. На једној од пловећих санти леда поларне области ускоро ће се појавити импровизована аеродромска писта, модуларни стамбени објекти и цела научна база.

Током једног месеца, научници и стручњаци различитих профила проучаваће флору и фауну региона, климатске промене, еколошку ситуацију и многа друга питања. Иницијатор и организатор сличних мултидисциплинарних научних истраживања је Руско географско друштво.

Већ је одређена санта леда, на којој ће се сваког тренутка појавити станица „Борнео-2014“; њени координати су предати учесницима данашње експедиције. Истина, лет за Северни пол се одлаже већ неколико дана због временских услова. Уосталом времена, истина не баш превише, али још увек има – основне фазе радова руске арктичке експедиције одвијаће се у априлу. Тада овде настаје поларни дан, али сунчеви зраци још неће моћи да отопе дебео слој леда. Нема и карактеристичног за ове пределе енормно језивог леденог ветра, иако се температура не подиже изнад минус 30 С. Учесницима експедиције ово није први десант у негостољубиве прилике Арктика. Слични подухвати и истраживања одржавају се сваке године, рекао је у интервјуу „Гласу Русије“ представник за штампу Експедиционог центра Руског геогафског друштва Јарослав Никитин.

- Експедиција „Барнео“ одржава се већ 13-ту сезону, почев од 2000. године. База се сваке године поставља на пловећој сантиа леда Северног леденог океана. Обично је то на 89 степени северне ширине. Њена локација се налази на стотинак километара од Северног пола. Сезона је углавном – април месец.

Један од главних праваца активности „Барнео“ је научна делатност. Основни акценат је - истраживање физичких карактеристика горњих водених маса, дебљине и термичких карактеристика леда, као и оптичких особина овдашњих специфичних наслага леда. Осим тога проучава се концентрација, расподела и састав билошких врста у леду и горњим површинама воде. Са посебном пажњом научници проучавају озонски слој атмосфере. У времена Совјетског Савеза сличне експедиције имале су искључиво војну намену. У почетку је центар „Барнео“ био замишљен као база и полазна тачка за освајање Северног пола, каже у наствку представник Руског географског друштва.

- Сличне по функцији базе су постављане, на пример, у подножју Евереста, одакле су алпинисти стартовали на освајање. „Барнео“ је замишљен на исти начин. Међутим касније су осмишљене и друге могућности коришћења ове базе. Појавио се научни фактор, додате су и туристичке маршруте. Научни и туристички циљеви присутни су овде истовремено, и тиме се „Барнео“ разликује од других базних станица у свету.

Данас ову станицу може свако да посети. Ове године, на пример, организатори очекују око 300 туриста. Љубитељи екстремалног спорта могу да изведу падобранске скокове, да се баве роњењем, или да плове на ваздушном балону. Има и мирнијих атракција, као што су вожња псећим запрегама и на мотосаоницама. Другим речима свако овде може да нађе оно што му је мило, каже Јарослав Никитин.

- То су и скијашке експедиције на Северни пол, различити туристички програми за људе, који желе да кроче на северни пол са хеликоптера и да га виде са висине птичјег лета. Такође, сваке године одржавамо специјални маратон. Односно сваког априла база „Барнео“ постаје својеврстан центар науке и туризма у Арктику.

За десет година успешног рада руске експедиције и станице „Барнео“, ово место није постало масовно стециште туриста. Објашњење није у одсуству интересовања, него далеко једноставније: веома неповољне временске прилике и самим тим компликована логистика. На базу путнике могу да доставе само два хеликоптера и два мала авиона. Многе ствари зависе од времена, које је често веома тешко прогнозирати. Најактивнији и најзнатижељнији су Јапанци, Американци, Немци, и, наравно, Руси. То су најчешћи гости „Барнео“. У задње време велико интересовање за Северни пол и ову станицу имају Кинези. Свако, ко је макар једном посетио руску станицу на Арктику, обавезно добија специјални сертификат, који потврђује освајање Северног пола.

Милена Фаустова,