Египатски лекари победили сиду?

30-03-2014 07:00:13 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Дописник „Гласа Русије“ разговарао је са руководиоцем тима египатских војних лекара, који су објавили о открићу методе потпуног лечења сиде.

Добијање стабилних резултата, како тврде лекари, потврђују испитивања крви пацијената током 33 месеца након завршетка третмана. Постигнути су резултати не само у вези ХИВ, него и другог опасног обољења – хепатитиса Ц.

Лечење траје 6 месеци. Разрада методологије лечења трајала је 20 година. Део истраживања за Египћане је обављен у Русији, у лабораторијама у Дубни.

Како је раније јавио „Гласу Русије“ члан истраживачког тима, пуковник медицинске службе Ахмед Амин, сада се врши припрема за предају технологије и методологије лечења у војне болнице. Након тога, сразмерно оспособљавању лекара и особља, планира се почетак лечења и у цивилним меицинским установама.

Методологија лечења је иновација лекарског тима, на челу са генералом медицинске службе Оружаних снага Египта Ибрахима Абдел-Атија. „Глас Русије“ је прво страно информативно гласило, коме је Абдел-Ати дао интервју. Иако пројекат више није тајна, генерал је одбио да се слика током сусрета, али нам је дао своје старе фотографије, које су направљене у Дубни у почетној фази истраживања.

О себи је рекао следеће:

- Целог живота сам изузетно волео да учим и учим целог живота. На Александријском универзитету студирао сам физиологију и анатомију. Завршио универзитет са одличним успехом, након чега сам добио посао у Саудијској Арабији, где сам радио у Централној медицинској лабораторији и Банци крви у Ријаду. У Саудијској Арабији бавио сам се лабораторијским истраживањима. По свему судећи имао сам успеха. У сваком случају, тамо сам добио стипендију за магистратуру у САД. Али сам имао мало дете, тако да сам одлучио да одустанем од путовања. Уосталом пружила ми се друга прилика, да упишем постдипломске студије Руског хемијско-технолошког универзитета „Мендељејев“. Тамо сам одбранио магистарски. Стечена знања нашла су практичну примену у Шри Ланци, и тамо сам путовао свака три месеца на недељу дана, на локални универзитет, где сам се бавио различитим областима медицине.

Затим ми се пружила прилика да се вратим у Русију, и то је већ било у вези са методологијом лечења сиде, коју сам разрадио. Русија је земља, у којој су код научника изузетно развијени професионална солидарност и узајамно помагање. У Дубни су ми помогли да обавим све потребне хемијске анализе. Испитивања смо вршили на најсавременијој опреми. Обављена су веома темељна испитивања препарата, које користим, на ниво токсичности и могућност примене у терапији. То је за нас била потврда да смо на правом путу. Али су ипак биле потребне године рада.

У јулу ће ваша методологија широко почети да се примењује у египатским болницама. Да ли планирате да примате на лечење странце?

- Желео би да поновим, да сам веома захвалан за помоћ, која ми је пружена у Русији. Тако да користим прилику да саопштим, да сам одлучио да позовем пет пацијената из Русије, које ћу лично лечити и апсолутно бесплатно. Спреман сам да сносим трошкове смештаја у нашој земљи.

Детаљи захтевају дораду, али шема је у принципу следећа: руски здравствени органи ће одабрати пет ХИВ инфицираних и званичним дописом ће обавестити амбасаду Египта у Москви. Ове болеснике смо спремни да примимо у било које време, без чекања почетка лечења у јулу. Имам само један услов, да се по повратку у Русију изврше анализе и да званична информација о одсуству вируса у њиховом организму. Ову прву групу, као што сам рекао, обезбедићу бесплатним лечењем.

За друге руске пацијенте обезбедићемо лечење, које ће да кошта упола мање, него што је предвиђено за лечење странаца. На тај начин желимо да истакнемо наша пријатељска осећања према Русији и њеним грађанима.

Дубоко поштујем народ Русије, који даје велики допринос светској науци. Веома ми је драго да у задње време јачају наши односи са Русијом.

Амру Омран,