Космички диригент

25-03-2014 10:23:38 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/gainesp2003/cc-by-nc/ vosto |


Када треба узимати лекове? Када треба већу пажњу обраћати на блиске особе? Када је потребно изводити на улице допунске одреде полиције? Одговоре на ова и многа друга питања покушавају да пронађу у истраживачком центру на Кољском полуострву на северозападу Русије.

Тамо се спроводе необична истраживања на граници између медицине и геофизике. Научници проучавају утицај космоса на човека. Између осталог, мрље на сунцу и магнетне олује, које их прате.

Град Апатити, где је размештен овај центар, налази се у арктичком региону. Магнетни штит Земље је направљен тако да изнад Арктика далеководи формирају левак. Кроз њега пролазе соларне честице и космички зраци. На небу они изазвају северно сијање, док у људском организму - колапс. На космичке ефекте су посебно осетљиви стари и тинејџери, каже истраживач Одељења за биомедицинске проблеме Кољског научног института Ала Мартинова:

- У одређеним ситуацијама деца реагују емоционалније. Шта добијамо? Скандал! Нешто утиче на орагнизам,дете се осећа лошије, одатле непажња. Као резултат тога,дете не жели да учи.

Интензитет космичких зрака је већи на северу. И та додатна изложеност радијацији и изазива мутације . Универзални индикатор стања човека - крв. Она се у Кољском научном центру анализира уз помоћ фотоспектрометара. Долази се до тога да што је већа геомагнетна активност, крв постаје вискознија. Хипертензивне особе се у таквим периодима осећају добро. Они треба да узимају пилуле. Али опасни су не само поремећаји у магнетосфери.

У Кољском центру проучавају медицинску и полицијску статистику. Његова анализа показује да када се олује у космосу смирују, оне се разгоревају у глави човека. Отуда - агресивно понашање, каже руководилац Одељења за биомедицинске проблеме Кољског научног центра Наталија Белишева:

- Недавне студије су показале да су са геомагнетном и соларном активношћу, са одређеним параметрима стања интерпланетарне средине, повезани самоубистава, менталне болести, алкохолизам, између осталог алкохолне психозе.

Повезаност човека и космоса научници описују на следећи начин: човечанство је огроман оркестар, у којем је сваки човек посебни музички инструмент, док је диригент оркестра космос.

Станислав Каљакин,