Те подмукле јабуке: Воће води ка гојазности

25-03-2014 09:52:47 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/smohundro/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Претерано уживање у слатком воћу може да доведе до дијабетеса, гојазности и других проблема са здрављем. Научници су утврдили: дијете са јабукама, бананама и остале воћне дијете уместо лепе фигуре прете сувишним килограмима.

Доласком пролећа многи женски часописи шарене се саветима како да се доведе у ред фигура у кратком року и уз најмање напора. Основни савет је да се пређе на воћну дијету. За доручак банане, за ручак крушка, ако хоћеш да презалогајиш узми јабуку. Ипак према истраживањима америчких и британских научника, када једе воће, човек пре добија сувишне килограме. Јабука не може да буде замена за обичну храну, подвлачи дијетолог Марина Хорол.

- Када човек покушава да замени оброк воћем, одмах се дешава некакво засићење. Али после краћег времена човек је опет гладан. И јасно је да се гоји. Не због самог воћа, већ зато што оно изазива апетит. Не може се уздати у воће као замену меса, рибе и слично. Салате од поврћа у том смислу су корисније.

Осим тога, од воћа се још више отвара апетит и велика је вероватноћа да када се глад поново огласи, рука ће сама кренути ка сендвичу, појављује се опасност од дијабетеса, упозорава дијетолог Светлана Исајенкова.

- Ради се о томе што слатко воће садржи такозвани прост скроб или шећер. Претерано конзумирање шећера доводи до тога да крв постаје буквално слатка. Фруктоза из воћа стиже у крв, повећава се ниво норме која нам је неопходна. За уклањање из организма сувишне глукозе одговара хормон иснулин, њега издваја гуштерача. Инсулин покушава да понуди ћелијама мишића, јетре, срца ову глукозу. Извесна количина се усваја, вишак се одлаже у депо масти. То може да доведе до гојазности и дијабетеса.

При томе се врло троши гуштерача. Стално избацивање инсулина у крв претвара се у то да ћелије губе осетљивост према њему. Организам одговара повећаним порцијама инсулина. Тако се постепено појављује недостатак овог хормона. То доводи до дијабетеса првог типа када су потребне редовне ињекције инсулина.

Без обзира на потенцијалну опасност, воће је врло корисно. Одустати од њега у потпуности није добро. Једноставно треба га јести у ограниченој количини, у виду десерта после јела или у саставу другог јела, саветује дијетолог Светлана Исајенкова.

- Воће може да се једе у облику салате од воћа и поврћа како би се задржало усвајање глукозе. Или да се једе заједно са беланчевинама, на пример са швапским сиром. Тачније постоје одређени дијетолошки поступци који омогућавају да се једе воће, добијају неопходни витамини, микроелементи који структуришу воду, али при томе шитет од скокова глукозе у крви.


Стручњаци упозоравају да је опасно не само слатко воће. Киселе или чак слатко-киселе јабуке могу да провоцирају гастритис. Зато се не препоручује да се једу на гладан стомак.

Наталија Коваљенко,