Налазите се на страници > Почетна > Блог > ЕвроПРО као метод притиска

ЕвроПРО као метод притиска

21-03-2014 11:19:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Систем америчке противракетне одбране у Европи се још једном користи као механизам притиска на Русију. Ових дана је потпредседник САД Џо Бајден потврдио да ће у Пољској, до краја 2018. године бити постављен систем ПРО.

О могућности да приступи овом систему говорила је Данска. Запад нема снаге да утиче на позицију Русије у питањима која се тичу Украјине и Крима, па се враћа методологији из времена хладног рата.

Европска ПРО није уперена против Русије, повремено понављају западни политичари. Ипак, чим се између Запада и Москве појаве некакве несугласице по било ком питању, ЕвроПРО изалзи у први план, а елементи противракетног система све су ближи руским границама. Сада је овај првоцирајући фактор постало и украјинско питање, говори директор Центра стратешке конјуктуре Иван Коновалов:

- Проблем ПРО је стари. САД, НАТО и Русија - нису нашле заједнички језик. Зато што Русија тражи правне гаранције, да је тај систем није уперен против њеног стратешког потенцијала. Запад не жели да даје такве гаранције. И, наравно, оно што се сад дешава у Украјини, заоштрава ситуацију у вези са ПРО. Обзиром да је то један од момената, где је противречје између НАТО, САД и Русије готово најизраженије. У ситуацији, када Запад тражи било какве елементе како би извршио притисак на Русију, противракетна одбрана је опет постала питање број један. То је пре свега, политичка игра.

Приметимо да је сагласно плановима, ПРО у Пољској предвиђена за уништавање ракета средњег и кратког домета. У Русији таквих нема- према договору СССР и САД из 1980.године, оне су биле уништене 1991.године. Атомски програм Ирана, са америчком ПРО нема никакве везе. Јавља се питање- за које је заправо циљеве је потребан такав систем, говори заменик директора Института САД и Канаде РАН Павел Золотарјов:

- Мислим, да би на овај систем требало гледати, не у вези са стратешким, већ атомским потенцијалом. Није случајно то што Американци разматрају питања стварања средстава глобалног удара, то јест ракета, средстава која се користе за вођење ратова шесте генерације. Ратови без контакта, када групе обичних оружаних снага не улазе у директан сукоб. Систем противракетне одбране фактички даје предност једној од страна током оваквог рата. И ЕвроПРО- то је пре свега, стварање система управљања који дозвољава да се средства прошире и њима управља у случају потребе. Ово пре свега желе Американци у Европи.

Коментаришући изјаве западних политичара о могућој примени и ширењу санкција против Русије, а у том смислу и постављање ПРО САД у Пољској, из руског МИП су подвукли да „покушаји да се са Москвом говори језиком силе, и претње грађанима РФ санкцијама и никуда не воде“. Такође, из министарства иностраних послова су упозорили да могуће мере притиска нису њихов избор, већ адекватни одговор Русије.

Наталија Коваљенко,