Налазите се на страници > Почетна > Блог > Украјина уводи визе за Русе

Украјина уводи визе за Русе

21-03-2014 11:17:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Противречно својим недавним изјавама о жељи да има добре односе са Русијом, нове украјинске власти чине све, како би ову сарадњу свеле на минимум. МСП Украјине по хитном поступку разрађује механизам, према којем грађани РФ могу да уђу на територију Украјине само са пасошима, а до сада се могло уз личну карту.

Мере које сада примењује самопроглашена власт, изазивају, у крајњој мери чуђење, говори виши сарадник Института међународних истраживања МГИМО Леонид Гусев:

- 600 долара колико сада траже украјинске власти, да се покаже на улазу у земљу, као доказ да човек тамо може да борави 2-3 дана, то је много. При томе је још неизвесно, да ли баш морају бити долари или на пример могу бити рубље. Сва ова питања још нису разјашњена. Ово је све веома болно, јер се може тицати великог броја људи. Заиста, постоје многе рођачке везе са Украјином.

Следећи корак у усложњавању руско-украјинских односа- то је увођење визног режима. Како је саопштио бивши командант мајдана, а сада секретар Савета националне безбедности и одбране Андреј Парубиј, овим се већ бави МИП Украјине. О томе, шта ће све бити неопходно за добијање визе и да ли ће украјински конзулати моћи да изађу на крај са великим бројем захтева, још је нејасно.

У случају симетричног одговора, одлука украјинских власти ће постати проблем за сопствене грађане. Радна миграција у Русију, постала је одавно, уобичајена пракса за Украјинце. Само током прошле године, они су у Русији зарадили више од 20 милијарди долара, што чини 12% укупног БДП Украјине. Тако да ће све мере у вези са визом утицати и на украјинску економију, која не проживљава најбоља времена, говори експерт Фонда историјске перспективе Павел Свјатенков:

- У првом реду, то се односи на обичне грађане који посећују две државе. Мислим, да ће се то негативно одразити на економске и културне везе. То је удар не само по грађанима саме Русије, већ и Украјине, обзиром да су они до сада имали право уласка у РФ без визе.

Оценивши могуће последице таквих непромишљених потеза на Украјину, премијер државе Арсениј Јацењук је позвао владу да не жури са одлуком. Он је приметио да ове мере тешко могу да буду ефикасне. Али, у целости, политика нове украјинске власти потпуо је јасна. Јуче је представник МИП Украјине Јевгениј Перебијинис, инсистирајући на томе да је кримски референдум нелегалан, изјавио да „Руси који живе у Украјини представљају дијаспору, а не староседелачки народ Украјине, који има право на самоопредељење“. Чак и ако се не би упуштали у расправу око украјинског етноса и не узимали у обзир протвречност ове изјаве- историсјкој истини и здравом разуму смета нацистичка интонација.

Такође, секретар националне безбедности и одбране Андреј Парубиј је изјавио да држава разматра могућност изласка из ЗНД. Иван Бунечко- стални представник Украјине у координативним телима организације је изјавио да је нота о прекиду председовања Украјине у ЗНД већ упућена извршном одбору организације.

Марија Баљабина,