Румунски председник се уплашио Русије

21-03-2014 11:12:10 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Повратак Крима у састав Руске Федерације и потпуна немоћност Запада да спречи акције Москве оставили су неизбрисив утисак на румунског председника, који је изјавио да чак и ако "Русија нападне Молдавију" румунска војска се неће умешати.

У посматрачу са стране неминовно избија питање:

Зашто румунски председник сматра да Русија може да "нападне" Молдавију? Да ли је председник раније мислио да румунска војска може да одоли руској војсци? Ако јесте, онда зашто је сада променио мишљење?

Басеску, као и неки лидери балтичких земаља, живе у свом свету, који ретко има везе са стварношћу. У свету Басескуа Русија - наследница Реганове "империје зла", која само жели да пороби некога, посебно ако у процесу поробљавања може унизити земљу, "младу демократију која је много пострадала од комунизма". Нажалост, у овом свету фантазије живи не само председник Румуније, већ и значајан део румунске политичке елите и многи представници румунске стручне јавности. За румунски естаблишмент омиљени начин самозадовољства је био препричавање "аналитичких записа", у којима румунски експерти описују оружане снаге Руске Федерације као "гомилу зарђалог метала", неспособну за активна дејства. Веома популарна је била "аналитика" на тему, колико је економија и политика РФ зависна од сарадње са Западом, и да ће само помен о озбиљним санкцијама натерати Москву да одустане од било каквих планова који се не поклапају са онима из Вашингтона. Живећи у том малом илузорном свету, председник Басеску је оштро устврдио да би 1941. године и он наредио напад на Совјетски Савез, као што је тада урадио председник Румуније маршал Јон Антонеску. Изјаве да је Молдавија "друга румунска држава" и да је анексија Молдавије "румунски национални пројекат" текле су у изобиљу. Басеску је био спреман да уради све како би остао упамћен у историји земље као творац Велике Румуније.

Ситуација на Криму је све променила. Реалност је грубо нарушила илузорни свет румунског естаблишмента. Показало се да у поређењу са кримском народном самоодбраном, румунска војска изгледа веома суморно. Испоставило се да се Москва не плаши санкција и да је спремна да иде до краја у име заштите права и слобода својих земљака. И након што су немачке дипломате наговестиле председнику, да никакве анексије Молдавије неће бити, Басеску је увенуо и од милитантног следбеника румунских колаборациониста није остало ни трага. Председник Румуније је устврдио да он заправо не заговара употребу румунске армије за решавање међународних сукоба. Својим изјавама о немешању Румуније, ако Русија нападне Молдавију, веома је разочарао своје присталице, који су навикли на другачију реторику. Њима још предстоји дуг пут како би разумели стварну ситуацију у свету.

А у Русији, поред очигледних разлога за радост од повратка Крима, постоји још један - после овога, број оних који желе да се конфронтирају са њом, силно ће опасти.

Валентин Миндрешеску,