Украјина и војно-техничка сарадња Кине са Русијом

20-03-2014 10:36:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Криза у Украјини је прекретница у развоју политичких односа Русије и западних земаља. Нема скоро никакве наде да ће се украјинска криза завршити у догледној будућности. Економија Украјине је разорена, државни апарат ослабљен, националне противречности су заоштрене.

Чак ако се оштрина кризе смањи, Украјина ће бити извор проблема годинама унапред, трујући односе Русије и Запада. То ће имати последице за руску војно-техничку сарадњу са Кином.

Кључни значај у тој ситуацији за Русију има подршка таквих земаља као што су Индија и Кина. Кина је тренутно највећи трговински партнер Русије и очување тесних веза осуђује било какве западне стратегије изолације Русије на неуспех.

Главне последице украјинске кризе ће се тицати не судбине Украјине, већ пута којим ће кренути Русија. Највероватније је да ће Русија ступити у дуг период конфронтације са САД; борба против америчког притиска ће се претворити у главни задатак који ће претегнути над осталим разлозима. То ће увећати значај руске војно-техничке сарадње са Кином, која ће се у скорије време коначно утврдити у улози главног спољнополитичког партнера Русије.

Раније се прилаз руске државе заједничким војно-техничким пројектима са Кином формирао под дејством сложебног скупа фактора. Он је подразумевао спољнополитичке прорачуне, текући ниво односа са Западом, опасност цурења технологија у Кину, опасност од кинеске конкуренције на оружаним тржиштима трећих земаља, као и кризно планирање у случају маловероватног, али хипотетички могућег наглог погоршања билатералних односа. По правилу, због тих разлога Кина је имала ограниченији доступ руским војним технологијама него Индија.

У актуелној ситауцији Русија ће се највероватније ослобађати од услова и ограничења која утичу на политику у сфери извоза наоружања. Русија постаје озбиљно заинтересована за брз напредак војног потенцијала других земаља БРИКС, посебно Кине. Претварањем САД у главни извор опасности и потенцијалног покретања нове верзије хладног рата, Русија постаје заинтересована за брзо увећање нуклеарног потенцијала Кине. Убрзавање прогреса у модернизацији кинеске војске значиће да ће САД имати мање снаге и могућности за притисак на Русију.

Тако приликом негативног сценарија развоја украјинске кризе може се очекивати појава нових димензија руско-кинске војно-техничке сарадње, која ће дотицати осетљивије сфере. Може бити говора о пројектовању и изградњи нуклеарних подморница и опреме за њих, предаји неких типова космичке технике, укључујући нуклеарне реакторе за космичке уређаје за које се одавно интересује кинеска страна; сарадња у стварању система за упозоравање на ракетни напад и слично.

Истовремено могу да буду проширени оквири војно-техничке сарадње са Индијом. Интересима Русије у текућим условима одговара брзо претварање земаља БРИКС у снажне самосталне центре силе за значајним војних потенцијалима. Без решавања овог задатка Русија ће бити приморана да се сама супротставља западном притиску.

Тако постоје све основе да се очекује појава великих иницијатива у сфери војно-техничке сарадње Русије и Кине и других земаља у развоју у текућој години.

Василиј Кашин,