Потписивање споразума са САД поверено новом авганистанском лидеру

20-03-2014 10:33:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


САД рачунају да очувају свој контигент у Авганистану после 2014. године. Овај план не може да омете чак ни јогунство Хамида Карзаја који је одбио да потпише одговарајући споразум. Потпис под овим документом треба да стави нови авганистански лидер који ће сменити Карзаја на председничкој дужности.

О томе да се Американци припремају да потпишу споразум о даљем боравку својих трупа у Авганистану са новим лидером ове земље рекла је заменик помоћника државног секретара САД за питања Јужне и Централне Азије Фатима Сумар. Подсетивши да ове године истиче мандат Хамида Карзаја, она је саопштила да су сви председнички кандидати у Авганистану спремни да ставе свој потпис испод споразума са Вашингтоном. Највероватније управо тако ће се завршити епопеја са потписивањем овог стратешког споразума, сматра експерт Центра за проучавање савременог Авганистана Дмитриј Верхотуров.

- Вероватноћа потписивања споразума по мени износи 95%. Зато што је Авганистану потребна војна подршка и у вези са тим не иде му на руку да квари односе са САД. Оне пружају Кабулу и војну, и финансијску, и политичку помоћ. И све то је за Авганистан важно. Зато управо сада Авганистан није спреман да раскида односе са САД. И то схватају политичари, између осталог они који дају антиамеричке изјаве.

Пробелми са договором од даљем боравку трупа САД на територији Исламске Републике појавили су се када је овај документ, већ одобрен на Авганистанском сабору старешина одбио да потпише председник Карзај. Фактички он је уцењивао Американце, сматра експерт за Централну Азију Аркадиј Дубнов.

- Одбијање Карзаја да потпише стратешки споразум са САД одређено је у првом реду жељом Карзаја да замени свој потпис испод овог споразума на подршку од стране Вашингтона његовом наследнику на председничким изборима, на гаранције безбедности за његову породицу и њега самог, пошто оде са председничке дужности.

На крају је Вашингтон прво одлагао датум потписивања споразума о повлачењу трупа, а затим објавио да ће трупе САД остати у Авганистану док не потпишу споразум са новим предсендиком. Коментарише Аркадиј Дубнов.

- Американци планирају да остану тамо дуго. То је стратешки полигон који омогућава САД да контролишу ситуацију у немирним регионима, који могу да буду од важности за америчке интересе. САД остају суперсила чији интереси се простиру по читавом свету и једном када уђу у неки регион напуштају га само када ови интереси престају да буду од виталне важности. Очигледно да није у интересу САД да потпуно напусте Авганистан.

За Москву очување америчког контигента у Авганистану није тако лоша вест. Ради се о томе што потпуно повлачење америчких тгрупа може да провоцира нови талас грађанског рата у Авганистану. А већ одатле нестабилност може да почне да се прелива на територије које се граниче са Русијом.

Артјом Кобзев,