Становници Крима су изабрали

18-03-2014 09:51:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


За придруживање Крима Русији гласало је скоро 96% његових становника. О томе је саопштио председник комисије Врховног савета Крима за одржавање референдума Михаил Малишев. То су прелиминарни подаци. Против се изјаснило 3,2% гласача. Нешто више од 1% листића било је проглашено неважећим.

Званични резултати ће бити проглашени кроз неколико дана. Владимир Путин у телефонском разговору са Бараком Обамом акцентирао је да је одржавање рефрендума потпуно одговарало нормама међународног права и Повеље УН и узело у обзир, између осталог, познати косовски преседан.

На кримски референдум у недељу била су изнета два питања: Да ли сте за придруживње Крима Русији с правом субјекта РФ? и Да ли сте за обнову важења Устава Републике Крим из 1992. године и за статус Крима као за део Украјине? Одазив бирача до 20 сати по локалном времену износио је скоро 81,5%, саопштио је Михаил Малишев. То је рекорд бирачке активности. Према речима шефа комисије за одржавање референдума, своје мишљење је изразило више од 1 250 000 људи. Узимајући у обзир Севастопољ цифре гласача су веће – милион и 724 и по хиљаде људи, додао је шеф комисије. У процентном односу то је преко 82,5%. Како је истакао Михаил Малишев, ове цифре се практично неће променити.

- Нису стигле никакве жалбе како општинских, тако ни територијалне комисије поводом одржавања референдума. Желим да саопштим свима да је кримски референдум прошао.

Међународни посматрачи на референдуму о статусу Крима такође су потврдили да прекршаја није било. Посматрачи су истакли висок одазив у местима где живе кримски Татари и назвали су њихово учешће у гласању важном чињеницом. Ово је изјавио шеф делегације пољског парламента Матеуш Пискорски. Према његовим речима, грађани Крима имају пуно право на самоопредељење.

- Украјина као држава у ствари није успела, она није у стању да осигура права грађана. Зато је и одлучено да се организује референдум на којем ће грађани имати право да одреде своју сопствену будућност. Треба узимати у обзир мишљење изражено на реререндуму. Мислим да овај референдум треба да има одређене правне последице.

Референдум на Криму у потпуности је одговарао нормама међународног права. Ово је председник Русије Владимир Путин изјавио у телефонском разговору са председником САД Бараком Обамом. Владимир Путин је такође подвукао да је кримски референдум одговарао нормама Повеље УН. Гласање је између осталог узело у обзир познати косовски преседан. При томе становницима полуострва је била гарантована могућност слободног изражавања воље и самоопредељења.

Данас ће се у Симферопољу окупити Врховни савет Крима на заседање у току којег ће бити формулисана званична пријава за ступање Аутономне Републике у састав Русије. Данас ће овај документ делегација кримског парламента донети у Москву.

Олег Обухов,