Корупција спречава модернизацију војске Индије

14-03-2014 10:38:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Корупција која је постала једна од главних тема изборне кампање у Индији највише се испољила у индијском војно-индустријском комплексу. Индијско тржиште оружја остаје најперспективније на свету. Прошле године је буџет одбране земље по неким проценама достигао 40 милијарди долара. А тамо где се врти велики новац веће су могућности да се више извуче за себе.

Ова тенденција се јасно показала у скандалу у чијем центру је био британски „Ролс-Ројс“. Светски позната компанија је осумњичена за подмићивање запослених у „Хиндустан Аеронотикс“ приликом закључивања 2011. године уговора за испоруку Индији мотора за авионе на износ од 1,2 милијарде долара. Извори у Централном бироу за истраживање процењују износ плаћеног мита на 80 милиона долара.

Непријатна прича с „Ролс-Ројсом“ је попунила дугачак списак скандала који потресају Индију уз учешће познатих западних произвођача војне технике и опреме. Компанија је захваљујући услужним корупционарима добила зелени коридор на индијском тржишту оружја заобилазећи правила поштене конкуренције. У јануару 2014. године Министарство одбране Индије је потврдило информације о анулирању уговора у износу од 750 милиона долара за куповину 12 хеликоптера за превоз VIP-лица производње Агуста/Вестленд“ – кћерке-компаније италијанског концерна „Финмеканика“. Скандал у Индији је избио након што је јавно тужилаштво Италије издало налог за хапшење председника „Финмеканике“ Ђузепеа Орсија, који је оптужен за поткупљивање индијских чиновника приликом закључивања уговора.

Потврду тога да је корупцијом заражен највиши ешалон индијског ВИК представљају претреси бившег главног команданта РВ Шашија Тјаге и још 12 бивших високих чиновника и војних лица. Претреси су обављени и у четири компаније индијског војно-индустријског комплекса у оквиру истраживања махинација „Финмеканике“ у марту 2013. године. После тога су осумњиченима упућене званичне оптужнице.

Настаје парадоксална ситуација: иако се за одбрамбени сектор у Индији троши огроман новац војници се жале на слабу опремљеност Оружаних снага. Пре две године у индијске медије је доспело скандалозно писмо главног команданта копнене војске генерал-поручника В.К.Синга упућено премијеру Манмохану Сингу, које је изазвало ефекат бомбе која је експлодирала. Из писма је следило: без обзира на то што је Индија избила на прво место увозника оружја на свету снабдевеност војске је у катастрофалном стању. Ово се пре свега односи на тенковску војску и ПВО.

Међутим, исти овај главни командант В.К.Синг је дао листу „Хинду“ још једно сензационално признање о томе како му је нуђено мито у износу од 3 милиона долара за одобрење куповине за војску партије камиона чешког произвођача Tatra. Ова компанија је у власништву индијског бизнисмена Равија Ришија.

После признања генерала Синга Министарство одбране је објавило рат корупцији у области уговора везаних за одбрану. На „црни списак“ су уписане две индијске и четири стране компаније којима је забрањено да раде на индијском тржишту наредних десет година. „Ако откријемо да с овим или оним уговором нешто није у реду анулираћемо га у било којој фази,“ – упозорио је тада министар одбране А.К.Ентони.

Међутим, догађаји с „Ролс-Ројсом“ сведоче о томе да није лако изаћи на крај с великом корупцијом у ВИК. Пре свега због тога што ће корени корупције остати нетакнути. Многобројни скандали доводе у сумњу механизам тендера који се користи у Индији за склапање послова у војно-техничкој области. Нетранспарентност и компонента корупције у пословима у вези с оружјем постају све очигледнији.