Будућим колекционарима на знање: Све једном «опали»

13-03-2014 10:37:38 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Лубок цртежи из доба Првог светског рата и агитациони листови на актуелне теме били су међу лидерима продаје на аукцијама куће Кабинет у Москви. Њихова цена је скоро 40 пута премашила почетну. У сликарском делу аукције победио је уметник анималиста Константин Висоцки. Његова слика "Обична забава" продата је за милион 700 хиљада рубаља.

400 хиљада рубаља мање од слике Висоцког коштао је раније непознат историчарима уметности двоструки цртеж Роберта Фалка Ноћни вид Париза са Ајфелове куле и Обнажена у чарапама, са прекрштеним ногама. У контексту ових седмоцифрених бројева оставља утисак сума добијена за лубок цртеж из 1915. године – агитациони плакат непознатог аутора са тексом Вилхелм – непријатељ људског рода. Мноштво народа бесно је погубио, многе градове варварски срушио. Овај предмет био је изложен са оценом од 15-20 хиљада рубаља, а продат је за 520 хиљада. Велико интерсовање су колекционари испољили и за плакате из серије Данашњи лубок коју су објавили првих месеци Првог светског рата сликари авангарде Маљевич, Лентулов, Бурљук, Машков, а текстове за њих је писао Мајаковски. Сви ови радови су били представљени управо на књижарској аукцији.

Ако се говори непосредно о књигама, лидер по цени била је Јелизаветинска библија, одштампана у Московској типографији 1756. године. Купили су је за милион и по рубаља. Велико интересовање испољили су колекционари првих издања руских класика – Грибоједова, Пушкина, Гогоља. Ево шта је за Глас Русије рекао сувласник аукцијске куће Кабинет Константин Журомски о минијатурном издању романа Евгеније Оњегин величине 9 пута 6 центиметара.

- То је последње издање за живота аутора: Пушкин га је видео, држао у рукама нешто пре двобоја. Оно је било као реквијем за Пушкина. Тираж је био врло велик за то време – 5 хиљада, продат је врло брзо: људи су стајали у реду, сазнавши за смрт песника. Куповали су га са свешћу да ће га чувати као реликвију: врло фина кожа, златна слова, вињете по ивицама. Све је врло префињено… То је златно издање књижарске уметности.

Слична издања достојна су музејских колекција, сматра Константин Журомски. На актуалним лицитацијама два јединствена предмета акуције купљена су на дар Државном музеју Пушкин. Један од раритета је прво и једино издање забрањене поме Војнаровски докабристе Кондратија Риљјева, издато за његова живота.

- Врло ретко издање из 1825. године, када је он још био жив. Тираж је био одузет и уништен. Зато је свака преостала књига за људе који су чували била као пресуда. А надаље забрањену литературу су преписивали. Имамо рукописни препис.

За 600 хиљада рубаља купљено је издање Гогољевог Ревизора објављено за ауторова живота, сачувано заједно са омотом из такозваног шећерног папира, који је обично бацан, али су га педантни власници сачували. За колекционаре књига то је велика реткост!

Карина Ивашко,